Tko posjeti Tuzlu može svjedočiti priči staroj 10 milijuna godina. Slana jezera su baš kao i Balaton, Crno more ili Bizovačke toplice podsjetnik na nekadašnje Panonsko more, koji otkriva ponešto o davnoj prošlosti Zemlje.

U centru trećeg grada po veličini u Bosni i Hercegovini brojni turisti i Tuzlaci uživaju u ljekovitoj vodi slanih jezera, ugrijanoj na idealnih 27ºC, sunčaju se na šljunčanim plažama, igraju odbojku, mali nogomet ili se po cijele dane spuštaju niz vodeni tobogan. Panonika je omiljena i među Slavoncima koji se ondje dolaze osvježiti za vikend, a navečer nerijetko „zalutaju“ na koncerte, promocije i najrazličitija događanja. Cijene ulaznica možete provjeriti ovdje. 

Kako bismo osjetili atmosferu tuzlanskog mora stigli smo na poziv Edina Jahića i njegovog srdačnog tima iz Turističke zajednica grada. Uz nešto čekanja na granici Županja – Orašje trebalo nam je oko 5 sati vožnje da bismo stigli do jedinih slanih jezera u centru nekog europskog grada, a kad se govori o plažama i ostalim sadržajima – i jedinih u svijetu.

Brojni sadržaji Brojni sadržaji (Foto: NB)

Od dobre turističke priče zbog koje sve više europskih posjetitelja primjećuje Tuzlu na karti vrlo vjerojatno ne bi bilo ništa da nije ustrajnosti gradonačelnika, političara i književnika Jasmina Imamovića koji je već 18 godina na toj funkciji. On nam je ispričao nešto više o počecima Panonike u čiju budućnost prije desetak godina nisu svi vjerovali i obećanju da će Tuzla biti najljepši grad u BiH.

> Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju

„Kad smo najavili da ćemo na mjestu močvare napraviti plažu mnogi su govorili da smo sanjari. Bilo im je teško pojmiti da će Tuzla postati turistički grad; jedini sa slanim jezerima i plažama u središtu grada. Na otvorenje umjetnih jezera na bazi prirodne slane vode stiglo je oko 25 tisuća ljudi“, ispričao je gradonačelnik.
Tada je Željko Bebek zasvirao hitove „Šta bi dao da si na mom mjestu“ i „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, a simboliku nije teško pretpostaviti.

Pročitaj knjigu Pročitaj knjigu (Foto: NB)

> Tuzlanski raj za odležane odreske i sočne koljenice

Nakon prvog jezera veličine oko 12 tisuća četvornih metara napravljeno je i drugo s kompleksom slapova, a danas ih ima ukupno tri. Treće jezero nalazi se uz Arheološki park neolitskog naselja sojenica koje također svjedoči o uzbudljivoj prošlosti.

Sojenice Sojenice (Foto: NB)

Panonika je otvorena od svibnja do listopada, a odlučite li otići na izlet u Tuzlu smjestiti se možete u centru grada. Heartland City Hotel svojim gostima osigurava ručnike za plažu, a nerijetko i pite za doručak kako bi skupili snage za cjelodnevno plivanje. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju