Nestašica dezinfekcijskih sredstava na svjetskom tržištu nagnala je neke nacije na kreativne načine za borbu protiv koronavirusa. Turci su, primjerice, počeli kupovati i koristiti u masovnim količinama svoj prepoznatljivi miris – kolonyu.

Kolonya se naziva nacionalnim mirisom Turske koji se koristi u zemlji još od Otomanskog Carstva. Riječ je o kolonjskoj vodi koja je obično aromatizirana mirisom ruže, citrusa ili ružmarina, a koja se tradicionalno šprica na ruke gostiju pri ulasku u turske domove, hotele, bolnice, na kraju obroka u restoranima, ali i prije odlaska u džamiju ili crkvu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najpoznatija zebra na svijetu: Novo lice slavne ulice u doba pandemije koronavirusa

S obzirom na visok postotak alkohola – čak 80 posto, učinkovito je sredstvo za dezinfekciju ruku. Otkako je Turska zabilježila prvu zaraženu osobu od koronavirusa u ožujku ove godine, proizvođači kolonye otkrili su da im se prodaja upeterostručila.

Zapadnjačka sredstva za dezinfekciju ruku nisu raširena u Turskoj, pa se stanovništvo okreće poznatim metodama prevencije zaraze od opasnog virusa.

Slika nije dostupna Aktualno Stavili Coronu "na led": Proizvodnja piva zaustavlja se bez obzira na potražnju

Kolonya se temelji na etanolu koji se dobiva od fermentiranog ječma, grožđa ili krumpira, a koji se potom miješa s destiliranom vodom te prirodnim mirisima voća, cvijeća ili začina. Tekućina „sazrijeva“ otprilike tri tjedna prije nego što se pakira u atraktivne staklene bočice i stavlja na tržište.

Svaki turski dom ima bocu kolonye u svojoj dnevnoj sobi, kuhinji i kupaonici. Od pojave koronavirusa Turci su počeli gomilati zalihe kolonjske vode, a neki su pokušali napraviti i svoju verziju u kućnoj radinosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju