Danas devastirana Vila Izvor ili Objekt 99, kako je zovu mještani i djelatnici Nacionalnog parka Plitvice, smještena daleko od pogleda, u skrovitom dijelu parka, tek je ruševna uspomena na nekadašnji sjaj.

U vrijeme gradnje Vila Izvor bila je najskuplja predsjednička rezidencija. Nakon Drugog svjetskog rata gradili su je politički zatvorenici iz Gradiške, Lepoglave, Mitrovice i s Golog otoka. Kodno ime rezidencija navodno duguje 99 robijaša koji su izgradili temelje. Dok je bila u punoj snazi, ondje su dolazili političari, prijatelji i elitni gosti kako bi se družili ili sastančili s Titom.

Ponekad su odlazili i u lov. U dvoranama za sastanke vodili su se tajni razgovori, a nakon toga se opuštalo uz viski i cigare. Vila je imala i kuglanu, dvoranu za biljar, pa čak i kino. Ako bi popili pokoju čašicu previše ili se došli odmoriti na nekoliko dana, gosti bi odsjedali u elitnim apartmanima.

Malo tko je znao za podzemni tunel dugačak 80 metara koji je služio kao tajni izlaz. Raskoš i sjaj minulih vremena danas je potpuno iščeznuo. Tek golemi napušteni prostor od šest tisuća četvornih metara podsjeća na nekadašnju velebnu zgradu na Plitvicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju