Pržene, sa žara, punjene… lignje s obilnom porcijom tartara i krumpirićima petkom su omiljeni gablec. Iako se malogdje mogu pojesti prave jadranske, ponekad je sasvim dovoljno da budu meke i pržene u ulju koje se redovito mijenja.

Pizzerija Stara Sava, Savska cesta 208

Pizzerija Stara Sava 1987. godine bila je kavana, a s vremenom je prerasla u popularnu pizzeriju. Lijepa terasa, solidne porcije i velik prostor razlozi su zbog kojih je postala omiljena. Petkom se tamo dolazi na fine lignje s krumpirićima i tartarom za 75 kuna, a veličina porcije neće razočarati.

> 5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto

Bistro Amfora, Dolac 2

Nađete li se u vrijeme ručka oko zagrebačkog centra, navratite u Amforu na Dolcu. Nalazi se tik do ribarnice iz koje dolaze plodovi mora i svježa riba u kuhinju. Iako ne mami interijerom, hrana je ukusna, a cijene su pristupačne. Pržene lignje stoje 48 kuna.

Restoran Bicko, Karlovačka Cesta 20 c

Do Bicka u Blatu može se doći i javnim prijevozom, autobusom sa Savskog mosta u pravcu Lučko. Stanica kod vrtića nalazi se stotinjak metara od restorana koji je poznat po roštilju, ali i morskim slastima. Nekadašnje lignje s krumpirićima zamijenile su mediteranske koje koštaju 78 kuna. U ponudi imaju i lignje ispod peke koje se trebaju naručiti dan ranije. Nešto više od kilograma, za 4 osobe s pekarskim krumpirom i umakom od pečenja koštaju 360 kuna.
 

 

A post shared by Daj Jesti (@dajjesti) on

 Restoran kod Dede, Prečko 5 c

Kod Dede u Prečko preko tjedna se najčešće dolazi na roštilj, a petkom na ribice i lignje. Uz standardnu ponudu priloga imaju i gravče na tavče, krumpir na police i đuveđ. Rustikalni štih i domaća atmosfera razlozi su zbog kojih Deda ima brojne obožavatelje. Pržene lignje koštaju 51 kunu, na žaru 60a porcije su obilne.  

Restoran Zlatna školjka, Martićeva ul. 51

Obožavatelji mediteranske kuhinje vjerno se vraćaju Zlatnoj školjci u Martićevoj ulici zbog dobrog omjera cijene i kvalitete, kao i bajkovitog interijera inspiriranim klapama, ribarskim mrežama i morskim plavetnilom. Lignje se peku na žaru, prže, pohaju i pune pršutom i sirom, a cijene im variraju od 60 do 82 kune. 

 

A post shared by ᴺᴬᴿᴰᴼ (@nar.do) on

 Bistro Ribice i tri točkice, Preradovićeva 7/1

U Ribice i tri točkice, primorskom bistrou s velikom ponudom morskih jela, lignje su sočne i hrskave, a njihova se kvaliteta prenosi usmenom predajom u društvu hedonista. Pržene lignje stoje 50 kuna, a kombiniraju se s blitvom na lešo, ili na dalmatinski s krumpirima.
 
> Hit-mjesto francuskog šarma za osjećaj kao da ste kod kuće


Restoran Vallis Aurea, Tomićeva 4

Obiteljski restoran podno uspinjače s tradicijom dužom od 40 godina omiljeno je mjesto za gablece. Mnogi Purgeri još uvijek ga zovu Kutjevo prema starom nazivu, kada su ondje navraćali studenti na pokoju rundu i domaću šunku. Petkom se jedu pržene lignje s blitvom, krumpirima i tartarom za 55 kuna.

 

A post shared by Eat Out Zagreb (@eatoutzagreb) on

Kod Šime, Martićeva 62

Nadomak tržnice Kvatrić, u nepretenciozni restoran Kod Šime dolazi se na domaće gablece poput ćufti, kosanih odrezaka, pašticade i vinskog gulaša. Petkom su najpopularniji morski gušti poput prženih ribica ili oslića, a uživa se i u lignjama, bilo prženima, na žaru ili punjenima. Cijena im je 54 kune. 

Čudo gradnje: Cesta koju po kiši znaju prijeći samo najiskusniji vozači Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 3 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 7 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 5 +0 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju