U samom centru Zagreba u Varšavskoj 8 (na mjestu nekadašnjeg restorana Jazz.ba) nedavno je otvoren novi bistro "Pomeri", čije je ime generirano dvama početnim slovima glavnih grupa namirnica koje poslužuju: povrće, meso i riba.

Pomeri ima mediteranski pristup namirnici čak i kada namirnica nije tipično mediteranska. Jelovnikom dominira riba koja se nabavlja od domaćih dobavljača, a koja se obrađuje s najvećom pažnjom kako bi se istaknula i sačuvala sva njezina svojstva te kako bi se sljubila s komplementarnim sastojcima.

"Zdrav, maštovit i delikatan obrok standardan je zahtjev pri skladanju jela dok je imperativno samo jedno – mora biti fino! Sva jela od ribe pomno su filetirana te se konzumiraju isključivo jedaćim priborom. Isti pristup odnosi se i na mesna jela, dok u povrću vidimo 'glavnog glumca' svih naših kompozicija te mu shodno tome tako i pristupamo,“ otkriva nam Sergej Bulić, vlasnik ovog transmediteranskog bistroa.

Pomeri radi na principu sezonskog mikromenija. Temeljni jelovnik prilično je kratak jer se ovisno o sezoni dozrijevanja namirnica često nadopunjuje ili mijenja. Uz regularni R-MENI, koji podrazumijeva hladna i topla predjela, juhe te glavna jela i deserte, svakoga dana bi se u ponudi trebala naći barem dva jela na takozvanom S-MENIJU, koji vlasnik opisuje kao bistro verziju gableca.

I zapostavljeni teleći kare nalazi se na jelovniku bistroa I zapostavljeni teleći kare nalazi se na jelovniku bistroa (Foto: Bistro Pomeri)

Jela na S-MENIJU imaju jedinstvenu cijenu od 70 kuna, a to uključuje ukusan, maštovit i brz obrok uparen s čašom vina. Na raspolaganju je i D-MENI, koji predstavlja slow food inačicu degustacijskog menija, te intrigantni tapasi.

Glavni chef kuhinje Goran Sertić obožava klasične i moderne kuharske tehnike – od dehidracije i dimljenja, preko sporog kuhanja do obrade u različitim kupkama. Na tanjurima se tako mogu naći paste, kreme i pjene, intenzivne riblje juhe (bisk), umaci napravljeni na bazi mesnih sokova (jus) te sjajnih i sočnih francuskih glazura (demi-glaze).

Iako je hrana pripremljena u duhu visoke gastronomije te poslužena na ''restoranski način'', porcije i cijene prilagođene su tipičnoj ponudi bistroa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Spoj Azije i Mediterana: Novo mjesto za vrhunsku tunu i sushi u Zadru

Juha na bazi bistrog ribljeg consomea, pralina svježe bijele ribe i samoniklog dalmatinskog bilja može se pojesti već za 25 kuna, rižoto od medvjeđeg luka s tostiranim listićima badema i dimljenom jadranskom ribom stoji 70 kuna, dok za teleći kare s kremastim pire-krumpirom, karameliziranim lukom i mladim stabljikama divljih kupina treba izdvojiti 100 kuna.

"Mi se pokušavamo zadržati u zoni visoke bistrologije. Shodno tome, u Pomeriju nećete zateći stolnjak na stolu, ali će pribor svakako zadovoljiti i najviše restoranske kriterije. Na stolu nećete zateći niti sol i papar jer sva naša jela izlaze pred goste optimalnog okusa," s ponosom ističe vlasnik bistroa čije unutarnje uređenje i stil odiše klupskom atmosferom.

"Bez obzira na sve elemente koje smo nastojali ugoditi kako bismo kreirali ugodno i opuštajuće okružje za goste, od uređenja interijera, svijetla, glazbe, sustava prozračavanja, najvrjedniji je proizvod ipak na tanjuru, a za njega je osim chefa zaslužan i cijeli tim kuhara, konobara i voditelja," zaključuje g. Bulić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju