Vječna oluja u Venezueli

Misteriozna „Relampago del Catatumbo“, odnosno Catatumbske munje, jedinstven je prirodni fenomen. Događa se na ušću rijeke Catatumbu u jezero Maracaibo. Radi se o skupini oblaka iz kojih tijekom 140 – 160 dana godišnje, cijelu noć isijavaju munje i do 280 puta na sat. Moglo bi se reći da je to trajna oluja koja se vrti iznad ovih močvara, pa se ovo područje smatra i najvećim generatorom ozona na planetu.

Kiša riba u Hondurasu
Kiša riba je česta pojava u folkloru Hondurasa, a pojavljuje se svake godine između svibnja i srpnja. Svjedoci ovog fenomena govore da sve počinje tamnim oblakom na nebu kojeg prati glasna grmljavina, munje i kiša koja traje 2 do 3 sata. Nakon što kiša prestane na zemlji se mogu pronaći stotine još uvijek živih riba. Lokalno stanovništvo sabire te ribe te ih fino skuha. Svake gode u to doba slavi se i poseban festival posvećen upravo - kiši riba.

Marokanske koze penjačice
Koze na drveću najvjerojatnije ćete naći samo u Maroku. Koze se penju na drveće jer vole jesti plodove argana, koji su jako slično plodovima masline. Kod nas je običaj da pastir vodi koze na pašu, no ovdje pastiri slijede ovce dok se sele od jednog drveta do drugog. Koze ne mogu probaviti košticu argana pa ih pastiri skupljaju i od njih proizvode ulje koje koriste za kuhanje i kozmetiku.

Crvena kiša u Karelalu
Od 25 srpnja do 23 rujna 2001. godine mjestimično je zabilježena crvena kiša koja je padala duž južnoindijske države Kerala. Kiša je ostavljala crvene tragove na odjeći i kućama, a sve je podsjećalo na boju krvi. U početku se sumnjalo da je kiša obojena prilikom raspada meteorološkog balona no kasnije je utvrđeno da se radi o posebnoj mješavini izotopa dušika i ugljika.

Najduži val na Zemlji
Dva puta godišnje, između veljače i ožujka, Atlantski ocean uđe u mutne vode rijeke Amazone te generira najduži val na Zemlji. Fenomen je poznat kao Pororoca, a uzrokuju ga plima i oseka koje se sastaju na ušću. Ovaj plimni val stvara i do 12 metara visoke valove, koji mogu trajati više od pola sata.

Dansko crno sunce
Tijekom proljeća, u Danskoj, otprilike sat i pola prije zalaska sunca, jato više od milijun europskih čvoraka okuplja se iz svih krajeva kontinenta kako bi tvorili nevjerojatne formacije u letu. Koji je uzrok ovog skupljanja u formacije još nije razjašnjeno. Zna se jedino da se čvorci preko dana hrane u močvarama, a preko noći spavaju u šašu.

Vatrena duga u Idahou
Ovaj fenomen poznat je kao circumhorizon ili „vatrena duga“, a pojavljuje se kada je sunce visoko na nebu a njegova svjetlost prolazi kroz providni oblak Cirrus koji je sastavljen od heksagonalnih pločica kristala. Fenomen se događa kada su kristali oblaka u posebnom položaju što uzrokuje lom svjetlosti u duginim bojama i toliko je rijedak da je zadnji puta viđen 03. lipnja 2006. godine.

Ako se služite španjolskim jezikom - pogledajte i video!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju