Mexico City

Poznato vam je kako Venecija svake godine malo propadne. No jeste li znali da Mexico City godišnje propadne još više - punih 10 centimetara! Razlog propadanja je to što je ova metropola sagrađena na mekom tlu ispod kojeg je napravljena eksploatacija vodnih zaliha. Tu činjenicu pokazuju mnoge „nestabilne“ zgrade i puknuti pločnici.

Vatikan
Najmanja neovisna svjetska država, duboko se drži tradicije. Tako primjerice pripadnici Švicarske garde nose uniforme za čiji je dizajn zaslužan poznati renesansni slikar Raffaello Sanzio. Vatikan ima nešto manje od 1000 stanovnika, od čega ih polovica ima državljanstvo. Unatoč tome imaju zastavu, himnu a poseban je užitak poslati razglednicu s vatikanskom markicom.


Kineski zid
I dalje se vode rasprave je li vidljiv iz svemira, no bilo kako bilo, nije baš poznato da je ta građevina nekad bilo dugačka nezamislivih 7.300 km, od kojih je danas očuvano 2.000 km. Iako su prvi dijelovi bili izgrađeni već u 7. stoljeću prije Krista, većina zida potječe iz doba dinastije Ming, koja je Kinom vladala od 14. do 17. stoljeća.

London
Znate li da je London prvi grad na svijetu koji je dobio podzemnu željeznicu? Prvih 6 kilometara otvoreno je u još u 19. stoljeću, točnije 1863. godine, a njima su bili povezani Paddington i Farringdon. I dan danas možete se voziti tom linijom ako se vozite do Covent Gardena. Također, isplati se otići u muzej i pogledati originalni metro, star više od 150 godina. Tek tri desetljeća nakon Londona, Budimpešta je postala drugi svjetski grad s podzemnom.

Venecija

Jedna od najpoznatijih stvari ovog talijanskog grada svakako su gondole, čamci u čijoj vožnji uživaju turisti. Malo tko dok uživa u vožnji razmišlja kako su oni napravljeni. Svaka je sastavljena od osam različitih vrsta drveta. Lijeva strana je od desne veća za 24 centimetra, a dijelovi gondole predstavljaju razne dijelove Venecije – prednji dio šest gradskih zona, zadnji dio otok Giudecca, a bočni poznati most Rialto.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju