'Bit ćete zdraviji, živjet ćete duže, izgledat ćete bolje. Imat ćete manje prištića. Bit ćete mršaviji. Zračit ćete zdravljem. Imat ćete jači seksualni nagon. To je ono što odmak od mesa i mliječnih proizvoda čini vašem tijelu,' kaže holivudski redatelj James Cameron, koji svjetsku slavu zahvaljuje filmovima kao što su Terminator, Titanic i Avatar.

'Moja cijela obitelj jede po veganskim pravilima i osjećamo se spektakularno s zdravstvenog kuta. Nisam šmrcnuo, imao prehladu i gripu već više od tri i pol godine. Možda je u pitanju najluđa statistička anomalija u povijesti, ili stvarno postoji jaka veza između ono što jedemo i kako se osjećamo,' ističe 61. godinu star Cameron.

Kako postati vegan?

Veganski način prehrane izbacuje bilo koju vrstu proizvoda životinjskog porijekla – zabranjeno je meso, riba, jaja, mliječne proizvode, pa čak i med. Ovakav način prehrane može izazvati šok u tijelu velikih mesojeda, pa neki stručnjaci preporučuju postepeno smanjivanje unosa mesa.

U tom periodu potrebno se educirati o dopuštenim namirnicama kao što je povrće, voće, žitarice i orašasti plodovi, naučiti kuhati i kombinirati nove okuse na način da se zadovolje sve važni nutricionistički postulati. Drugi način prelaska na vegansku
prehranu jest oštri rez, odnosno naglo izbacivanje zabranjenih namirnica s jelovnika.

'Ja i moja supruga naglo smo postali vegani. Ja sam joj rekao da zadržavam pravo da tu i tamo pojedem kakav T-bone odrezak ako to budem želio. No shvatio sam nakon mjesec dana da to više ne želim. Nikad više nisam poželio pojesti komad mesa, jer mi se mozak reprogramirao.'

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju