1. Pitajte konobara ili sommeliera što ga trenutno uzbuđuje u vinskom svijetu

Iznenadit ćete se ako na prijateljski način zamolite konobara da vam preporuči vino. Formalno pitanje potaknut će formalan odgovor, dok će prijateljski stav pokazati i da ste srdačna te komunikativna osoba, što će definitivno biti plus u očima djevojke koju ste pozvali na sastanak. Prepustite li odluku o vinu u ruke konobara, moguće je da ćete do kraja večeri uživati u dobrom balansu hrane i vina.

2. Priznajte svojem konobaru ili sommelieru u kakvim vinima inače uživate

Izbjegnite eventualne probleme s plaćanjem računa i podijelite s konobarom kakva vina inače volite piti – uključujući i cjenovni rang. To će konobaru olakšati posao, a vas spasiti od vina koja ne odgovaraju vašem ukusu i financijskim mogućnostima.


3. Unaprijed odlučite koju hranu želite jesti

Najbolji način da dobijete odličan savjet od stručnog osoblja restorana jest da im unaprijed kažete što planirate naručiti s jelovnika. Uživanje u hrani, ambijentu i društvu bit će nemoguće ako pijete vino koje je prejako za naručeni obrok, ili ako je obrok previše agresivan s obzirom na odabrano vino.

4. Prepustite odluku njoj

Umjesto naručivanja hrane i pića bez pitanja, odluku o gastronomskom iskustvu prepustite djevojci koju ste pozvali na sastanak. Pristanete li na njezin izbor hrane i pića, moguće je da će reći da i na poziv za drugi sastanak.

5. Hrabro kročite gdje još nitko kročio nije

Odaberite nešto totalno nepredvidivo i drugačije, poput vina iz Libanona, Rumunjske ili bocu Made in China pa neka to bude uvod u nezaboravnu večer s vašom dragom. Ako i odaberete loše, ovo vam je prilika da se povežete oko zajedničkog gađenja prema kiselom vinskom 'nektaru'.

Tijekom večeri ne zaboravite podignuti čašu za drugi sastanak. Živjeli!