1. Pitajte konobara ili sommeliera što ga trenutno uzbuđuje u vinskom svijetu

Iznenadit ćete se ako na prijateljski način zamolite konobara da vam preporuči vino. Formalno pitanje potaknut će formalan odgovor, dok će prijateljski stav pokazati i da ste srdačna te komunikativna osoba, što će definitivno biti plus u očima djevojke koju ste pozvali na sastanak. Prepustite li odluku o vinu u ruke konobara, moguće je da ćete do kraja večeri uživati u dobrom balansu hrane i vina.

2. Priznajte svojem konobaru ili sommelieru u kakvim vinima inače uživate

Izbjegnite eventualne probleme s plaćanjem računa i podijelite s konobarom kakva vina inače volite piti – uključujući i cjenovni rang. To će konobaru olakšati posao, a vas spasiti od vina koja ne odgovaraju vašem ukusu i financijskim mogućnostima.


3. Unaprijed odlučite koju hranu želite jesti

Najbolji način da dobijete odličan savjet od stručnog osoblja restorana jest da im unaprijed kažete što planirate naručiti s jelovnika. Uživanje u hrani, ambijentu i društvu bit će nemoguće ako pijete vino koje je prejako za naručeni obrok, ili ako je obrok previše agresivan s obzirom na odabrano vino.

4. Prepustite odluku njoj

Umjesto naručivanja hrane i pića bez pitanja, odluku o gastronomskom iskustvu prepustite djevojci koju ste pozvali na sastanak. Pristanete li na njezin izbor hrane i pića, moguće je da će reći da i na poziv za drugi sastanak.

5. Hrabro kročite gdje još nitko kročio nije

Odaberite nešto totalno nepredvidivo i drugačije, poput vina iz Libanona, Rumunjske ili bocu Made in China pa neka to bude uvod u nezaboravnu večer s vašom dragom. Ako i odaberete loše, ovo vam je prilika da se povežete oko zajedničkog gađenja prema kiselom vinskom 'nektaru'.

Tijekom večeri ne zaboravite podignuti čašu za drugi sastanak. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju