1. Obucite rukavice. Operite kilogram čili papričica. Narežite ih na polovice. Ako ste zločesti, rukavice poslije prodajte kontroli na aerodromu.


2. Satrite sve gnječilicom za krumpir, ali ne previše - ne radite ajvar.

3. Posolite obilato.


4. Opet gnječite dok se ne prestane čuti ono krc-krc, i ostavite da stoji dva dana.


5. Dan 3. Prebacite smjesu u tegle s tekućinom koju su čiliji pustili u loncu. Dodajte prokuhanu vodu... Poklopac ostavite ovlaš nataknut, ne zašarafljen, kako bi voda mogla isparavati.


6. Dan 6. Papričice se dižu i kipe pa im stavite kapicu od kupusa ili plastični pritiskač za tegle da ostanu pod vodom. Dok kipe dva tjedna, možda nešto vode iscuri vani, pa nadolijevajte istu.


7. 17. dan - nakon što su dva tjedna fermentirale u staklenci, vratite ih u metalnu posudu. U rukavicama odvojite koštice i stavite ih u blender. Ako želite napraviti sambal, onda samo prebacite papričice u blender skupa sa sjemenkama i - gotovi ste. Ako pak želite srirachu - dodajte u to češnjaka i malo octa.


8. U Blender uz očišćenene čilije bez koštica dodajte i ocijeđenu tekućinu iz tegle te sve skupa izblendajte. Upravo ste dobili fermentiranu bazu paprika!


9. Zadnja faza je dodati ocat sa začinima po vlastitom izboru, jer malo češnjaka uvijek dobro dođe. Prokuhajte i ohladite. Ocat dodajte paprikama u blender, izmiksate i eto ga - Lousianna style hot sauce je gotov!


10. Tada ostaje samo još najzabavniji dio priče - pretočiti ga u flaše i smisliti mu lijepa imena. Te, naravno, spojiti s najdražim mesom!

Uživajte!

Recept, dizajn i fotografije: Bad Habit
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju