Bacanje hrane jedan je od najvećih izazova našeg doba. Ne samo da brojna kućanstva na Zapadu stavljaju u smeće jestivu hranu, nego gomilanju otpada pridonose i sami proizvođači, odnosno uvoznici i distributeri.

Neke statistike procijenjuju da se pokvari 52 posto povrća i voća – najčešće onog koji se transportira brodom s velikih udaljenosti – prije nego što dosegne police na trgovinama.

Malezijska tvrtka Stix Fresh tvrdi da je izumila jednostavan, ali učinkovit način za rješavanje većine tih problema. Točnije, izumila je naljepnicu koja usporava proces truljenja za čak dva tjedna.

Minijaturna naljepnica Stix Fresh izgleda kao većna uobičajenih naljepnica za voće i povrće koja sadrži informacije o proizvođaču. No ljepljiva pozadina skriva prirodnu formulu od ioniziranog natrijeva klorida i pčelinjeg voska, koja produžuje svježinu voća i povrća te ga čini sočnijim.

Naljepnica najbolje funkcionira na jabukama i kruškama te egzotičnom voću poput manga, papaje i avokada.

Na internetskim stanicama Stix Fresha stoji da će se uskoro pokrenuti crowdfunding kampanja za skupljanje novčanih sredstava za masovnu proizvodnju ovih naljepnica. Funkcionira li naljepnica onako kako su to obećali u Stix Freshu, postat će jasno vrlo brzo.

Omiljeno mjesto Sarajlija: Originalni kafić s WC-om kakav niste nikad vidjeli Zlatna ribica Zlatna ribica - 17 Zlatna ribica - 16 +13 Zlatna ribica - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju