Avionski WC može se otključati s vanjske strane
I to jednostavnije nego što mislite. Iza znaka na kojem piše da je u WC-u zabranjenu pušenje, nalazi se brava koja omogućava otvaranje toaleta s vanjske strane. Ne, nemojte pušiti na zahodu...

Dišete zrak koji se usisava preko motora
Zrak koji dišete, čisti atmosferski zrak, usisava se u avion preko motora. Od cjelokupne količine zraka koja se usisa, 50% odlazi u kabinu. Taj zrak prelazi kroz kompliciran sustav grijanja i hlađenja i zbog toga je zrak u avionu uvijek tako suh.

Svjetla su prigušena kako biste bili spremni za evakuaciju
Kada slijećete noću, svjetla su prigušena zato da bi vam oči bile prilagođene na tamu u slučaju da biste trebali na brzinu napustiti avion te kako biste bolje vidjeli kada izađete na slijetnu pistu. Ili kraj nje...

Munje svako malo udaraju u avione
Na sreću, avioni su tako dizajnirani da sav naboj ostaje s vanjske strane aviona i ne oštećuje važnu elektroniku. U prosjeku, dok je u zraku, svaki avion barem jednom udari munja.

Kapetan je gazda u zraku
Kapetan aviona, dok je u zraku, ima skoro pa neograničene ovlasti. Može vas uhititi, napisati kaznu, čak ima pravo izvršiti posljednju volju umirućeg putnika.

Jastuci i deke? Ne, nisu oprani.
Ni jedna avio kompanija ne pere jastuke i deke između letova. Oni se jednostavno samo zamotaju natrag u celofan i stave u prtljažne prostore do nove upotrebe. I još jedna stvar, one pomične table na sjedalima pune su ostataka izmeta. Nemojte nikada jesti kikiriki direktno s njih. Bolje bi bilo da ih uopće ne dirate.

Mogu vas prebaciti u viši razred i nakon što avion poleti
Da, to je istina. Iako to ne rade tako često. Naravno ako ima mjesta u prvom razredu, i ako imate stvarno valjan razlog - i to se može napraviti. Sjetite se samo Seinfelda!


Polovica pilota zaspi tijekom leta
Istraživanje je pokazalo da između 43 i 54% pilota u Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Švedskoj - spava tijekom leta. Dobro, tu su kopiloti i autopiloti... Koliko ono postotaka!?

Putnici kradu prsluke za spašavanje
Da. Uzimaju ih kao suvenire. Iako je to kažnjivo djelo, događa se poprilično često. Tako avioni znaju preletjeti i nekoliko letova na dan a da se ne primijeti da nema dovoljno prsluka.

Maske za kisik sadrže kisika tek za 15 minuta disanja
Ako padnu maske za kisik, imate samo 15 minuta od trenutka padanja do nestanka kisika. No, to je dovoljno vremena da pilot spusti avion do visine gdje možete disati bez upotrebe maski.

Stjuardese ponekad zavlače s večerom u nadi da zaspite
Na noćnim letovima stjuardese ponekada tako dugo zavlače s večerom dok ne zaspite kako bi imale što manje za raditi. I stjuardese su ljudi!

Stjuardese u većini slučajeva koriste mobitele za vrijeme leta
Većina stjuardesa nakon što avion poleti vadi svoje mobitele i njima krati svoje vrijeme. Bez obzira na to što su vas nekoliko minuta prije toga upozoravale da morate ugasiti sve elektroničke uređaje.

Stjuardese su plaćene po satu, satu letenja
Većina nas plaćena je po satu koji provede na poslu. No, stjuardese su plaćene samo po satu letenja, bez obzira što ponekad moraju biti i do četiri sata prije leta na aerodromu. Zato imajte obzira prema tim nasmiješenim damama...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju