Jest, skupi su, ali ih prate i iznimno visoke plaće, pa je moguće da je u njima zapravo mnogo jeftinije živjeti nego u mnogim našim gradovima.

Istraživanje, koje je proveo Economist Intelligence Unit, donijelo nam je najnovije podatke o cijenama u gradovima diljem svijeta. U istraživanje su bila uključena ukupno 133 grada, a za procjenu skupoće uzimale su se cijene više od 160 raznih stvari.

Na taj način došlo se do 20 najskupljih gradova, a oni su sljedeći.

20. Sydney

U istom istraživanju prije dvije godine, australski grad zauzimao je peto mjesto. Sad je dvadeseti, što znači da su cijene u njemu ipak pale. Zapravo, vjerojatno i nisu, nego su drugdje rasle.


19. Beč
Austrijska prijestolnica nije jeftina, ali zapravo, ako znate gdje se krećete, možete provesti vikend u nekadašnjem glavnom gradu habsburškog carstva za pristojne novce.


18. Frankfurt
Osamnaesto mjesto s Bečem podijelio je grad na rijeci Majni. Ovdje je središte njemačke financijske moći, ali i sjedište Europske središnje banke. Prema statistikama, grad nikako nije jeftino mjesto za život.


17. Helsinki
Glavni grad zemlje koja se diči Nokiom, ali i sjajnim skijašima skakačima i vozačima Formule 1, zauzeo je sedamnaesto mjesto.


16. Shenzhen
Grad koji iz godine u godinu privlači sve više turista, nipošto nije jeftin. Ovdje je život zbilja skup, a prema statistikama očito skuplji nego u mnogim poznatijim gradovima.


15. Tel Aviv
Izraelski grad poznat je po svojim plažama, dobroj vibri i atmosferi te sjajnom noćnom životu. Ipak, cijene nisu jeftine, pa recimo ako želite kušati spomenuti noćni život, morat ćete se dobro isprsiti.


14. Osaka
Drugi najmnogoljudniji grad Japana, koji krije mnoštvo zanimljivosti i povijesnih spomenika, nije baš za svačiji džep.


13. Oslo

Prema istom istraživanju napravljenom prije deset godina Oslo je bio najskuplji grad na svijetu. Prije dvije godine bio je treći, a sad "tek" trinaesti. Očito su se cijene ovdje malo korigirale.


12. Šangaj
Najatraktivniji grad Kine, uz Peking, zauzeo je prilično visoko mjesto. U zadnje vrijeme može se čuti da ako "New York nikad ne spava, tada je Šangaj grad koji nikad ne staje".


11. Tokio
Slično kao i Oslo, Tokio je na ovoj ljestvici počeo zauzimati niža mjesta. Nekad najskuplji grad na svijetu, gdje metro stiže točno u sekundu, danas je jedanaesti, skupa sa Šangajem.


10. Los Angeles
Eh, dobro bi bilo otići malo do Hollywooda, Beverly Hillsa, pogledati utakmicu Lakersa… kad sve to ne bi bilo toliko skupo. Naime, LA košta, a prema statistikama jedan je od rijetkih gradova u kojemu su cijene od prošle godine porasle.


9. Seul

Grad koji je gotovo pred 30 godina ugostio ljetne Olimpijske igre sve je samo ne jeftin.


8. Kopenhagen
Prekrasan grad na sjeveru Europe ima svoje čari i turisti ga rado posjećuju. Ipak, za uživanje u njemu potrebno je imati nešto dublji džep.


7. New York

Velika jabuka pomakla se za čak 15 mjesta unaprijed po skupoći, pa je tako u New Yorku gotovo sve skupo. Ni kruh vas neće doći jeftino, a kamoli izlasci u restorane i ostali životni luksuzi.


6. London
Najveći grad Europe destinacija je koju svakako valja posjetiti, ali pritom se i ne čuditi visokim cijenama. Ovdje ćete kutiju cigareta platiti više nego u bilo kojem gradu od prvih deset na ovoj listi, a bome, ako ste kojim slučajem vozač, racionalno trošite benzin…


5. Pariz
Europski princ i dalje je princ i sjaji punim sjajem, ali u njemu jednako tako sve mnogo košta. No i dalje, Pariz je jedan od onih gradova koji se mora vidjeti za života.


4. Ženeva

Skupa je kao sam vrag, no unatoč tome često osvaja i priznanja za jedan od najpoželjnijih gradova za život. Nije ni čudo kad se ovdje zbilja jako, jako dobro zarađuje.


3. Hong Kong
Grad koji je jedan veliki "melting pot" i u kojem možete pronaći sve rase i nacionalnosti svijeta. Hong Kong je strašno bogat, tehnološki napredan, ali i jezivo skup.


2. Zürich

Centar švicarske moći i svjetski financijski centar našao se na drugom mjestu. Ipak, ukoliko dobro zarađujete, život u Švicarskoj, pa tako i u Zürichu, zapravo je bajan…


1. Singapur
Dobrodošli u najčišći, ali ujedno i najskuplji grad na svijetu! Ovdje sve košta, ništa nije besplatno, a grad izgleda gotovo nestvarno sjajno, čisto i bogato. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju