Da bi se napravilo tijesto za Kougn-amann nije potrebno mnogo namirnica, ali zahtijeva dosta posla, discipline i strpljenja. Na svojem YouTube kanalu Food Wishes chef John pokazao je što treba napraviti kako biste uživali u ovom neponovljivo rahlom slatko-slanom zalogaju.

Recept za tijesto:
200 ml tople vode
1 čajna žličica suhog kvasca
1 žlica šećera
1 žlica rastopljenog maslaca
500 grama brašna
1 čajna žličica soli
220 grama hladnog maslaca

Sastojci za začinjavanje:
135 grama bijelog šećera
2 čajne žličice morske soli

Priprema:
1. Toplu vodu, kvasac i šećer stavite u zdjelu i pustite da sve zajedno odstoji 10 minuta.

2. U smjesu ubacite otopljeni maslac, 300 grama brašna i prstohvat soli. Drvenom kuhačom miješajte sastojke dok se ne sljube u vlažnu masu.

3. Na radnu površinu prosijte ostatak brašna, na brašno stavite vlažnu smjesu i počnite izrađivati tijesto kao da pripremate kruh. Gnječite tijesto dok ne potrošite svo brašno s radne površine.

4. Dobiveno tijesto trebalo bi biti glatko i elastično. U namašćenu posudu stavite tijesto, poklopite tanjurom i pustite da se odmara barem sat i pol, odnosno dok se volumen ne udvostruči.

Mnogi tvrde da je ovo najfiniji kolač od lisnatog tijesta Mnogi tvrde da je ovo najfiniji kolač od lisnatog tijesta (Foto: Stockfood)

5. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvucite ga u pravokutni oblik debljine oko jednog centimetra.

6. Hladan (ili čak zaleđen) komad maslaca od 110 grama naribajte na površinu tijesta i lagano rukama utisnite u površinu. Tijesto preklopite na trećinu. Zamotajte u foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.

7. Ohlađeno tijesto ponovo razvucite u oblik pravokutnika te na debljinu od oko jednog centimetra. Preostali komad hladnog maslaca naribajte po površini tijesta, utisnite u površinu i ponovo zamotajte na trećinu.

8. Pobrašnite površinu tijesta. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, zamotajte na trećinu. Ponovite isti postupak još jednom.

9. Tako pripremljeno tijesto prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem sat vremena.

10. Pomiješajte 135 grama bijelog šećera s dvije žličice morske soli. Tijesto izvadite ih hladnjaka i umjesto na brašnu razvaljajte ga uz pomoć kombinacije šećera i soli.

11. Razvaljano tijesto narežite na 12 jednakih komada i stavite ih u kalupe za pečenje muffina koje ste prethodno namazali s nešto maslaca te posipali šećerom.

12.  Pustite da se tijesto diže desetak minuta prije nego što ih stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva Celzija oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi.

13. Izvadite ih dok su vrući, no poslužite ih lagano ohlađene. Dobar tek!

Cijeli postupak izrade ovog kolača, pogledajte u YouTube videu chefa Johna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju