• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

“Najmasnije pecivo u Europi”: Recept za najteži, ali najfiniji kolač od tijesta

Kouign-amann je francuski kolač od svojevrsne verzije lisnatog tijesta i šećera koji je New York Times nazvao “najmasnijim pecivom u cijeloj Europi”. Potječe iz Bretanije, pa ga nekoć nazivaju i bretonski kolač.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 20.03.2019 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Kouign-amann
Kouign-amann (Foto:Getty Images)

Da bi se napravilo tijesto za Kougn-amann nije potrebno mnogo namirnica, ali zahtijeva dosta posla, discipline i strpljenja. Na svojem YouTube kanalu Food Wishes chef John pokazao je što treba napraviti kako biste uživali u ovom neponovljivo rahlom slatko-slanom zalogaju.

Recept za tijesto:
200 ml tople vode
1 čajna žličica suhog kvasca
1 žlica šećera
1 žlica rastopljenog maslaca
500 grama brašna
1 čajna žličica soli
220 grama hladnog maslaca

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Sastojci za začinjavanje:
135 grama bijelog šećera
2 čajne žličice morske soli

Priprema:
1. Toplu vodu, kvasac i šećer stavite u zdjelu i pustite da sve zajedno odstoji 10 minuta.

2. U smjesu ubacite otopljeni maslac, 300 grama brašna i prstohvat soli. Drvenom kuhačom miješajte sastojke dok se ne sljube u vlažnu masu.

3. Na radnu površinu prosijte ostatak brašna, na brašno stavite vlažnu smjesu i počnite izrađivati tijesto kao da pripremate kruh. Gnječite tijesto dok ne potrošite svo brašno s radne površine.

4. Dobiveno tijesto trebalo bi biti glatko i elastično. U namašćenu posudu stavite tijesto, poklopite tanjurom i pustite da se odmara barem sat i pol, odnosno dok se volumen ne udvostruči.

Mnogi tvrde da je ovo najfiniji kolač od lisnatog tijesta Mnogi tvrde da je ovo najfiniji kolač od lisnatog tijesta (Foto: Stockfood)

5. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvucite ga u pravokutni oblik debljine oko jednog centimetra.

6. Hladan (ili čak zaleđen) komad maslaca od 110 grama naribajte na površinu tijesta i lagano rukama utisnite u površinu. Tijesto preklopite na trećinu. Zamotajte u foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.

7. Ohlađeno tijesto ponovo razvucite u oblik pravokutnika te na debljinu od oko jednog centimetra. Preostali komad hladnog maslaca naribajte po površini tijesta, utisnite u površinu i ponovo zamotajte na trećinu.

8. Pobrašnite površinu tijesta. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, zamotajte na trećinu. Ponovite isti postupak još jednom.

9. Tako pripremljeno tijesto prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem sat vremena.

10. Pomiješajte 135 grama bijelog šećera s dvije žličice morske soli. Tijesto izvadite ih hladnjaka i umjesto na brašnu razvaljajte ga uz pomoć kombinacije šećera i soli.

11. Razvaljano tijesto narežite na 12 jednakih komada i stavite ih u kalupe za pečenje muffina koje ste prethodno namazali s nešto maslaca te posipali šećerom.

12.  Pustite da se tijesto diže desetak minuta prije nego što ih stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva Celzija oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi.

13. Izvadite ih dok su vrući, no poslužite ih lagano ohlađene. Dobar tek!

Cijeli postupak izrade ovog kolača, pogledajte u YouTube videu chefa Johna.

  • #Recepti
  • #kolač
  • #lisnato tijesto
  • #francuska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
nestao prije devet dana
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
Nova akcija USKOK-a: Uhićenja u pet županija
nova akcija USKOK-a
U tijeku su uhićenja u pet županija! Procurilo o čemu se radi
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
napravio svoje
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
novac
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Možete li progutati slinu tri puta zaredom?
PROBAJTE!
Možete li progutati slinu tri puta zaredom? Ovaj test otkriva više nego što mislite
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Olja Vori u satenskoj suknji i topu iz jesenske kolekcije H&M 2025.
Ženstvena i skladna
Olja Vori nosi najveće jesenske trendove, a nama je za oko zapela njezina suknja, koja se može kupiti za 30 eura
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Béarnaise s mesom i krumpirićima
Omiljeni recept

Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak

Baš kao i kod pripreme carbonare, tanka je linija između savršenstva i razdvojenih, zgrušanih jaja. Kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju pri kuhanju na štednjaku, omiljeni francuski umak možete napraviti uz malu pomoć blendera... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Quiche s pečenim cherry rajčicama Hrana i piće
    I hrskav i sočan

    Pun okusa: Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom

  • Béarnaise s mesom i krumpirićima Hrana i piće
    Omiljeni recept

    Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak

  • Mont Blanc u čaši Hrana i piće
    Francuski recept

    Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close