Corippo
je, bez sumnje, najmanja općina Švicarske. Riječ je o planinskom mjestašcu u dolini Verzascea koja se prostire na 7,73 četvorna kilometara, a koja broji tek 12 stanovnika. Unatoč tome, ima svoj grb, crkvu i restoran, kao i gradsko vijeće sastavljeno od tri građana, pa čak i gradonačelnika.

Nekoć je ovo mjesto bilo u sklopu veće zajednice Vogorna, no Corippo se odcijepio 1822. godine, te dobio svoju autonomnost. Tada je tu živjelo oko tristotinjak stanovnika.

Populacija Corippoa se tada uglavnom bavila stočarstvom, ali zbog manjka prirodnih resursa, dostupne hrane i raspoloživih poslovnih prilika ona se sustavno smanjivala u zadnjih stotinu i pedeset godina.

Danas ovdje ima stalnu adresu tek 12 osoba, koje su u prosjeku stare 75 godina. Misa se služi u crkvi dva puta mjesečno Misa se služi u crkvi dva puta mjesečno (Foto: Getty Images)

U želji da spriječe izumiranje ovog šarmantnog mjesta udaljenog dvadesetak kilometara od granice s Italijom, lokalne vlasti odlučili su napuštene kuće u selu preurediti te pretvoriti u hotel.

Hotel bi trebao otvoriti svoja vrata turistima već sljedeće godine, a noćenje bi se trebalo naplaćivati oko 100 do 150 švicarskih franaka, odnosno oko 700 do 1000 kuna.

Lokalno stanovništvo nije impresionirano tom idejom, te ne misli kako će ova poduzetnička ideja uroditi plodom.

"Mjesto bez djece je mjesto bez života – ne mislim da će otvaranje hotela privući mlade ljude da dođu i ovdje žive," priznala je jedna od stanovnica Corippoa za New York Times.

Corippo se već više od trideset godina nalazi na popisu švicarskih zaštićenih mjesta, no broj njegovih stanovnika i dalje dramatično opada. Razlog za to možda se skriva u nedostatku odgovarajuće infrastrukture – mjesto ima problema s dostavom pitke vode, a i zadnja škola ukinuta je pedesetih godina prošlog stoljeća.

Kako izgleda Corippo, pogledajte u našoj fotogaleriji. Stare kuće bit će pretvorene u hotel Stare kuće bit će pretvorene u hotel (Foto: Getty Images)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju