Nakon što smo vas prošli put upoznali s najljepšim nepoznatim mjestima obiju Amerika i Antarktike, vrijeme je da otkrijemo što smo još pronašli na ostala četiri kontinenta. Vežite se, polijećemo!

AFRIKA

Šuma noževa, Madagaskar


Ne bojte se, u šumi ne žive ubojice i iz nje neće izletjeti niti Jason niti Michael Myers i sve vezano za ovu šumu upravo je suprotno hororu. Njena ljepota je nevjerojatna, a neke stijene poput oštrih noževa rastu i do 60 metara u zrak, pa eto i pojašnjenja odakle ime. Turisti često ovdje dolaze kako bi se okušali u alpinizmu, ali ako niste dovoljno sportski tip, radije preskočite taj dio.

Zemlja sedam boja, Mauricijus

Otok Mauricijus doslovno je bačen u Indijski ocean, s obzirom da je udaljen čak 900 kilometara od Madagaskara. No, ovdje postoji jedna čarobna regija po imenu Chamarel, gdje se smjestila i Zemlja sedam boja, nesvakidašnja prirodna ljepota i najznačajnija turistička atrakcija na otoku. Riječ je zapravo o pješčanim dinama koje se sastoje od sedam različitih boja, a one su nastale miješanjem vulkanskih stijena i gline. Fascinantno je da čak i ako uzmete šaku pijeska, odmah ćete primijetiti prelijevanje boja.

 

A photo posted by Monica (@dorne42) on
AZIJA

Crvena plaža, Kina


Čak i ako ovdje ne odete u rujnu, kad crvena boja počinje dominirati, ova plaža jedno je od najljepših mjesta u Kini za uživanje u divljini. Plaža je ime dobila po travi koja raste u moru, a na jesen iz standardne zelene boje postaje crvena. Stoga, iako je lijepa u svako godišnje doba, pokušajte je ipak posjetiti u rujnu, kad preko 200 raznih vrsta ptica migrira iz Azije u Australiju, a crvenilo je svugdje oko vas.
 

A photo posted by @punkuferhr on

Zvjezdano more, Maldivi

Maldivi polako ali sigurno tonu, pa dok se još drže, valja pokušati vidjeti ovaj prizor. Naime, kad padne mrak, u moru dolazi do pojave svjetlosti zbog fitoplanktona koji stvaraju iluminaciju. Najbolja je stvar što ćete, koračajući lijeno po plaži, imati osjećaj da hodate nebom.

El Nido, Filipini

Jeste gledali film "Plaža" s DiCaprijom? Ili čitali istoimenu knjigu Alexa Garlanda po kojoj je film nastao? Legenda kaže kako je ova plaža poslužila autoru kao inspiracija, unatoč tome što se radnja filma i knjige događa na Tajlandu. Kristalno čisto more, stijene i prirodne ljepote zadovoljit će i one najzahtjevnije, a ima li išta ljepše od pomisli na plivanje u ovakvom moru nakon sedmosatne vožnje autobusom, koliko treba kako biste došli do plaže.

AUSTRALIJA


Lord Howe otok


Ovaj otok u južnom dijelu Tihog oceana toliko je udaljen, da na njemu ne postoji ni signal za mobitel. Kad bolje razmislite, to je zapravo i vrlo dobro, jer bar nitko neće inzistirati na selfie štapu i stavljanju slike na Facebook. No, pustimo na trenutak tehnologiju. Ovdje vlada nevjerojatna bioraznolikost, broj raznih vrsta ptica penje se na više od sto, a mjesto su našli i razni insekti i biljke kojih nema nigdje drugdje na kugli zemaljskoj.

Zaljev Homebush

Zaljev u Sydneyu nije mjesto na ovom popisu našao zbog lijepe boje mora, već zbog broda u blizini obale. Brod Ayrfield, koji je izgrađen za potrebe transporta i bio korišten u Drugom svjetskom ratu, 70-ih je ovdje doveden s namjerom slanja u rezalište. Ipak, radovi su prekinuti, a nakon nekog vremena na brodu je izrasla bujna vegetacija, pokazavši na najbolji način neobičnu simbiozu industrije i prirode.

EUROPA

Crkva Svetog Michela, Francuska


U mjestašcu Le Puy en Velay smjestilo se ovo neobično zdanje. Čak i uz svu modernu tehnologiju, ne možemo zamisliti koliko je bilo teško sagraditi bilo što na ovako maloj stijeni. Stoga, još nam je nejasnije kako su ljudi to uspjeli sagraditi 962., bez korištenja ikakve hidraulike. Bilo kako bilo, ne treba se zamarati pitanjem kako je građena, već uživati u umijeću graditelja.

Plava špilja u Skaftafellu

Plava špilja ili Kristalna špilja, kako je neki nazivaju, nalazi se u nacionalnom parku na Islandu. I kao što na Maldivima hodate po zvjezdanom nebu, tako ovdje uživate u pogledu na čudesne plave formacije iznad sebe. Sigurna je jedino u zimi zbog niskih temperatura, a inače postoji opasnost lomljena leda unutar nje.

Picos de Europa, Španjolska

I za kraj, pravac Španjolska! Iako Pirineji uvijek uzimaju svu pozornost kad je riječ o Španjolskoj, ovaj planinski lanac, dugačak tek 40-ak kilometara, izvrsno je mjesto za bijeg od gužve jer ćete ovdje u zimskim radostima uživati bez da se sudarate s drugima na skijaškoj stazi. Naravno, pješačke ture u ljetnim mjesecima također su i više nego privlačne.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju