Planina Huangshan, provincija Anhui

Ako ste ikada gledali neki od filmova s kineskim borilačkim vještinama u kojima sensei razmišlja o mističnim planinama, sigurno ste se zapitali o čemu to oni govore? Kako to planine mogu utjecati na vaš um i sposobnost brzog odlučivanja? S čudnim, nezemaljskim kamenim formacijama i borovim stablima čudnog izgleda, guste magle koja lebdi u zraku i s hladnoćom koja dopire do kosti, pješačenje po planini Huangshan je neprocjenjivo iskustvo, koje rijetko gdje možete doživjeti.

Planina Wuyi, provincija Fujian
Kineske razglednice s nadnaravnim planinskim krajolikom popularne su diljem svijeta. Ako ste uvijek odbacivali te razglednice zato jer ste mislili da su nastale Photoshopom - gadno ste se prevarili jer vjerojatno nikada niste vidjeli planinu Wuyi. Planina se diže iznad rijeke čija savršeno bistra voda oslikava bujne šume čije nijanse zelene izgledaju besprijekorno. Planina Wuyi je nacionalni park u jugoistočnoj Kini i jedna je od glavnih atrakcija ove države.

Tornjevi Kaiping Diaolou, provincija Guangdong
Skupina od tri tornja sagrađena je u ranim godinama 20-tog stoljeća za obranu od napadača. Arhitektura je savršen spoj rimskog, grčkog i islamskog utjecaja.

Slap Huangguoshu, provincija Gizhou
Sa preko 77 metara, slap Huangguoshu je najviši slap u Aziji. I dok je sam pogled na slap spektakularan, još je zanimljiviji pogled iza slapa, odnosno iza vode. Jedan od rijetkih slapova u Aziji do kojeg se može pristupiti sa svih strana.

Plaža Yalong, provincija Hainan
Plaža Yalon je velika tropska plaža u obliku polumjeseca u toploj pokrajini Hainan. Sve što očekujete od tropske plaže, bijeli pijesak, sportove na vodi, luksuzne hotele i palme, Yalong nudi na jednom mjestu. Ako možete birati, dolazak ovdje najbolje je isplanirati u vrijeme Proljetnog festivala.

Carska ljetna vila Chengde, provincija Hebei
U jednom trenutku ova vila bila je ljetovalište careva iz dinastije Qing. Sve oko rezidencije puno je zelenih polja i umirujućih farmi, a danas se nalazi na popisu svjetske baštine, i otvorena je za posjetitelje i javnost.

Shennongjia, provincija Hubei
Neprestano prekrivena maglom, dolina Shennongjia dom je jednoj od najvećih suptropskih šuma u ovom dijelu svijeta. Te šume su dom za ugrožene zlatne majmune i tisuće drugih vrsta. Ako ste ljubitelj prirode i zelenila, ovo je jedno od najvažnijih mjesta koje morate posjetiti.

Kanjon Enshi, provincija Hubei
Oko 320 kilometaar zapadno od brane Gorge nalazi se Enshi, Azijski odgovor na Grand Canyon. Zavojiti klanac omeđen okomitim zidovima planina, proteže se na 108 kilometara, a svako malo se novi slap strmoglavljuje u rijeku koja teče njime. Na mnogim mjestima izgrađeni su vidikovci kako bi posjetitelji mogli uživati u pogledu na ovo remek djelo prirode.

Wulingyuan, provincija Hunan
Svi koji su vidjeli Wulingyuan odmah su rekli da ih ovaj krajolik podsjeća na leteće planine iz Avatara. Čak je i sam James Cameron nekoliko puta izjavio da je inspiraciju potražio upravo na ovom mjestu. Ova mistična i maglovita dolina sastoji se od 3000 kamenih stupova koji se poput prstiju izdižu stotinama metara u vis.

Selo Fenghuang, provincija Hunan
Tisuće backpackera svake godine dolazi ovdje kako bi prošetali visećim i uskim ulicama ovog tisuću godina starog sela, i stekli pravi dojam Kine. Ako planirate posjetiti Kinu ove godine, ovo mjesto nikako ne bi ste smjeli propustiti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju