Pejzaž

Kapadokijin nevjerojatan sci-fi pejzaž daje vam osjećaj kao da se nalazite na nekom drugom planetu. Nekoliko vulkanskih eurpcija, praćenih prirodnim natapanjem i erozijom, izgradili su ovaj čudan i predivan pejzaž kratera, dolina, vilinskih dimnjaka, crvenih kanjona i ravnih planina.


Dodajte tome da je cijela regija prožeta nevjerojatnim sistemom podzemnih gradova i pećina koji datiraju i do 1800. godine prije Krista. Najbolji način da doživite sve u jednom je da odete u jednu od lokalnih agencija i unajmite vodiča koji će vas odvesti na najbolja mjesta.
Što vidjeti: dolinu srca, dolinu mašte, dolinu golubova, vilinske dimnjake, dolinu manastira.

Kapadokija je područje bogato poviješću, ali ne onom suhoparnom iz knjiga. Postoji čak 36 podzemnih gradova koje su nekada koristili Kršćani kako bi se sakrili od progona Rimske vojske. Posjetite Kaymakli ili Derinkuyu i istražite stotine prolaza izgrađenih u stijenama sadržavajući crkve, skladišta, kuhinje, vinarije… Prošle godine arheolozi su otkrili nevjerojatan podzemni grad koji ima 7 kilometara podzemnih tunela i koji datira od prije 5.000 godina.

Uz podzemne gradove vrijedno je posjetiti gradove koji su nastali u stijenama iznad površine tla. Niti jedan posjet Kapadokiji ne bi bio kompletan ako ne vidite Goreme muzej na otvorenom. Riječ je o crkvama koje datiraju iz desetog stoljeća i u kojima se još uvijek nalaze predivne freske koje svjedoče tadašnjem životu.


Let balonima
Skoro pola milijuna ljudi prošle je godine poletjelo balonima na vrući zrak iznad Kapadokije, čime su ovo mjesto učinili najpopularnijim mjestom za let balonom na svijetu. Ne samo da je pogled fenomenalan, nego je Kapadokija jedno od par mjesta na svijetu gdje nekoliko stotina balona polijeće u isto vrijeme čineći tako čarobnu sliku na savršenom nebu.

Hoteli
Kapadokija je dom i jedinstvenim hotelima. Većina hotela u gradovima Goreme, Urgup i Uchisar su maleni pećinski hoteli i hosteli. Predivno dizajnirane stare pećine danas pružaju smještaj tisućama turista. Tako možete odsjesti u pećini s jaccuzijem, satelitskim TV-om i bazenom!


Hrana
Turska je kuhinja zbog geografskog položaja poprimila utjecaj kulinarskih trendova iz Azije i Europe. Lahmacun ili turska verzija pizze je savršena opcija za ručak. Večeru je najbolje početi raznovrsnim namazima, a za glavno jelo preporučamo kebap. Sve to začinite dobrim turskim pivom, čajem od jabuke ili, ako se smatrate dovoljno hrabrim, dobrom lokalnom rakijom koju zovu - raki!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju