Bukurešt, Rumunjska
Ispod ulica glavnog Rumunjskog grada nalazi se cijela mreža tunela koji daju sklonište povećoj grupi ljudi, većinom ovisnika o teškim drogama, te odbačenoj i usamljenoj djeci. Vođa ove skupine, odnosno očinska figura, oslovljava sebe sa „Bruce Lee“ i pod svoje okrilje uzima najodbačenije pripadnike našeg društva. Svoj život posvetio je tome da ovu djecu makne s ulica velikoga grada kako bi im pružio koliko-toliko siguran dom, no većina njih koristi ga samo kao mjesto gdje u miru mogu uzimati drogu.

Ulan Bator, Mongolija
Dok je Mongolija prelazila iz Sovjetskog socijalizma u kapitalizam, mnogi njeni građani ostali su bez posla i svojih domova. Rezultat toga je činjenica da su mnogi roditelji morali napustiti svoju djecu. I dok se zimske temperature spuštaju debelo ispod nule, pa i do -34 stupnja, 4000 djece svoje utočište traži u kanalizacijskim tunelima koji se nalaze ispod površine grada od 2,5 milijuna stanovnika. Uz napor međunarodnih dobrotvornih udruga pokušava ih se spasiti i pružiti im nekakav stabilan dom, no ipak ostaje činjenica da ispod površine Zemlje, uz djecu, žive i tisuće odraslih osoba koje isto tako nemaju drugi krov nad glavom.

Kazan, Rusija
Prilikom istrage terorističkog napada u kojem je svoj život izgubio jedan svećenik, policija je pronašla bunker od osam nivoa ispod džamije u Kazanu. Tamo su pronašli Islamsku sektu od 27 djece i 38 odraslih osoba. Mnoga od te djece nikada nisu bila na površini, išla u školu, ili pak posjetila doktora. Ovaj bunker u obliku labirinta djelo je 83 godišnjeg Faizrakhama Satarova koji je, nakon što je vidio kako iskre frcaju iz tramvajskog kabla, i protumačio si to kao božji znak, odlučio ispod džamije sagraditi bunker u koji je smjestio svoju vjersku školu.

Pariz, Francuska
Poznatije kao kraljevstvo mrtvih, katakombe u Parizu su veoma impresivno, 320 kilometara dugo groblje. To je vječno počivalište za preko šest milijuna duša. No, manje poznata činjenica je da se unutar tih katakombi nalazi cijeli jedan mali grad s restoranima, kinom i barovima. Prilikom istrage jednog ubojstva pariški policajci pronašli su tajni ulaz u ove tunele i zapanjili se onime što su unutra našli. Bar u potpunosti opremljen sa TV-om, telefonskim linijama i raznim pićima., kino dvorana s projektorom i sjedalima izrezbarenim od kamena... Na ulazu u tunel bila je postavljena kamera koja je snimala svaki ulazak. Kada su nakon nekoliko dana policajci vratili kako bi bolje istražili ovo područje našli su napuštene tunele i poruku na kojoj je pisalo: „Nemojte nas više pokušati tražiti.“

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju