Kad idete negdje s vašim najmlađima, nije baš da ćete moći cijeli dan razgledavati muzeje, ili sjesti mirno i blaženo na koktel. Ne, dobar dio izleta u neki grad morat ćete posvetiti njima i njihovim željama, no ukoliko izaberete izlet u neki od ovih gradova, nećete imati problema s ostvarivanjem želja vaših nasljednika...

London

Jedan od najvećih gradova starog kontinenta, ujedno je i jedan od najprijateljskijih za mališane. London Transport Museum krcat je automobilima, vlakovima, tramvajima koji će bez riječi ostaviti one zaluđene prometom. Dok starija djeca gledaju izložbe, mlađi mogu sjesti u simulator i vidjeti kako izgleda vožnja za upravljačem londonskog metroa. Naravno, oni koji se ne boje visine roditelje će udaviti tražeći da ih se odvede na London Eye, a svi željni znanosti mogu posjetiti Natural History Museum.

A što tek reći za djecu koja vole povijest? Tu su Tower Bridge, Tower of London i slično... Naravno, tu su i legendarni Double-decker autobusi, tako da, London je grad u kojem će djeca – uživati.

Prirodoslovni muzej, London Prirodoslovni muzej, London (Foto: Getty)

Pariz

Teško da će bilo koje dijete odbiti plovidbu drvenim brodovima ili jahanje ponijima u Luksemburškim vrtovima. Kad ste s djecom, zaboravite Louvre, gdje su ogromne gužve i uputite se na druga mjesta. Malo stariji maloljetnici uživat će u u razgledavanju katakombi, tj prolasku kroz labirint koji broji više od 6 milijuna kostiju, a svakako da preporučamo da kartu kupite unaprijed. Ne morate nužno ni ići na razna mjesta koja se plaćaju, već iskoristite lijepo vrijeme i prošećite Montmartreom gdje ćete uživati u nastupima raznih uličnih zabavljača.

Naravno, vrhunac svega nalazi se 45 minuta od grada, a riječ je o – Disneylandu. Jer i u 2019. jedno je sigurno - u svijetu Mikija Mausa, Šilje i Paška Patka i dalje ne postoji dijete koje ne uživa u junacima mnogih djetinjstava.

Barcelona

Adut Gaudijevog grada svakako je prekrasna dugačka plaža Barceloneta, koja se nalazi blizu povijesnih četvrti gdje se jedu preukusni tapasi. Djeca se mogu kupati i uživati na pijesku, dok vi malo podalje, pijuckate hladno piće i isprobavate riblje specijalitete. Kad završite s morskim radostima, odvedite svoje najmlađe u Muzej čokolade. Tu će saznati sve o čokoladi, a vi ćete ostati još bez nekoliko eura, jer tko može odbiti djecu kad traže još slatkog?

Jasno, ni u Park Guellu djeci neće biti dosadno, a odrasli će se diviti umjetnosti arhitekta koji je proslavio prijestolnicu Katalonije.

Sagrada Familia - 3 Sagrada Familia - 3 (Foto: Getty Images)

Prag

Ne samo da je čudesan u arhitektonskom smislu, već ovaj, još uvijek jeftini grad, ima mnogo aktivnosti u kojima možete uživati s djecom. Započnite šetnju u Letna parku, a nakon toga najmlađe odvedite na krstarenje Vltavom. Sljedeći dan, zaputite se u Aquapalace, koji radi tijekom cijele godine, a riječ je golemom zabavnom vodenom parku.

Dok djeca uživaju na toboganima, vi se lijepo zavalite na ležaljku, naručite hladno pivo i zaključite s boljom polovicom kako je život – lijep.

Billund

Iako mnogi za njega vjerojatno nisu ni čuli, radi se o danskom gradu koje bi svako dijete sigurno voljelo obići. Naime, u Billundu se nalazi – Legoland, a teško da ima djece koja barem jednom nisu slagala legendarne kockice.

Legoland se nalazi odmah kraj originalne Lego tvornice, jedan je od šest u svijetu i među najposjećenijim destinacijama u Danskoj. Tako da, ako imate novca, nemojte čekati, već odvedite djecu na izlet među zmajeve, dvorce, policijske postaje, vatrogasce, gusare i sve ostalo čime su „Legići“ obogatili svijet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju