Naravno, svi znate kako se u Istri može naći sjajno vino, baš kao i na Pelješcu. Zavirimo li u svijet, odmah će vam na pamet pasti Francuska s regijama Alsace i Bordeaux, no koliko ima još neotkrivenih i nepoznatih regija diljem planete? Neke od njih, upravo ćemo sad i predstaviti.

Prince Edward County, Ontario (Kanada)

Okus vina koje dolazi odavde je poseban zbog visokog udjela vapnenca u tlu. Zbog toga, vina imaju dodatni okus mineralne vode, a također, što je pomalo nevjerojatno, ovdje kvaliteti vina pomažu i zimski uvjeti. Preporuka je probati chardonnay i crni pinot iz ove regije koji su vrhunski, ali nećete pogriješiti niti ako odaberete cabernet i sivi pinot.

Kanarski otoci (Španjolska)

Tenerife, najveći od otoka, dobrim je dijelom prekriven vulkanskim tlom. Na takvu tlu se uzgaja i grožđe, pa je vino sličnog okusa kao ono sa Sicilije, koje se uzgaja u blizini Etne. Kako su Kanari popularno turističko odredište, potražnja za vinom je velika, pa dobar dio domaćih vina popiju turisti. Najbolja kanarska vina su Listan negro i Listan bianco, pa ako vas put nanese ovdje, priuštite si jednu bocu.

Tasmanija (Australija)

Da, da, nakon Kanara, evo još jednog 'vinskog' otoka. Tasmanija nije više samo poznata po nemani, već i po sjajnim vinima. Ukoliko se odlučite probati tasmanijski crni pinot i chardonnay nećete ostati razočarani.

Štajerska (Austrija)

Da, da, i u Austriji se daju naći dobra vina. Dio Štajerske ima mediteransku klimu, pa ovdje nije rijetkost naići na vinograde i popiti čašu nektara. Ovdje se uglavnom proizvode bijela vina, tako da su na cijeni bijeli pinot, sauvignon blanc i chardonnay.

Tajland

Točnije, sjever Tajlanda. Ovo prvenstveno spominjemo jer je na Tajlandu, tako da vidite kako se vinska kultura uspješno proširila po cijelom svijetu. Na sjeveru zemlje probat ćete zaista sjajni syrah, zbog kojeg ćete se par mjeseci nakon povratka iz zemlje, poželjeti vratiti natrag.

Velika Britanija

Općeprihvaćeno je mišljenje kako su britanska vina za zaborav, no na jugu zemlje tlo je identično onom kao u francuskoj regiji Champagne, a iako klima nije ista, može se 'ubosti' pokoje dobro vino.
Chardonnay i crni pinot (čini nam se kako su ovo najpopularnija vina na svijetu) ovdje se najčešće uzgajaju, pa si priuštite koju čašu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju