Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške koji nazivaju i jednim od najmračnijih mjesta na svijetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad nešto više od njegovih 3300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti čak šest mjeseci u godini.

Od rujna do ožujka svake godine Rjukanci žive u sjeni. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osjećaju ga na svojem licu. U mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u trgovine i bave se sportom. Šest mjeseci u godini žive u polutami.

Stavanger - 2 Putovanja Kako izgleda život u jednom od najskupljih gradova na svijetu?

Baš zato lokalne su vlasti 2013. godine uložile 5 milijuna norveških kruna (3,8 milijuna kuna) u postavljanje solarnih ogledala na planine koje reflektiraju mali komadić sunčeve svjetlosti na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mjesecima u godini.

I dok jedni prigovaraju da se previše proračunskog novca potrošilo na minijaturni tračak svjetlosti u mračnome gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularizirala Rjukan među turistima.

Ovaj je grad dugi niz godina bila zanimljiva lokacija za posjet zbog 104 metra visokih slapova Rjukan koji se nalaze u njegovoj blizini. Sada imaju dodatni razlog za posjet.

Kako izgleda život u jednom od najmračnijih gradova na svijetu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju