Kalupe za muffine možete iskoristiti i za pripremu visokoproteinskih slanih zalogajčića. Ovaj recept za košarice od jaja i tikvica najbolji je dokaz.
Ispeći ih možete u metalnim kalupima za muffine – pripazite samo da ih dobro iznutra namastite. Ako na raspolaganju imate one silikonske, poslužite se njima – pečeni zalogajčići manje se lijepe za silikonski kalup.
Ovaj recept obuhvaća samo tri glavne namirnice – jaja, sir i tikvice te ponešto začina. Ako na raspolaganju nemate češnjak i luk u prahu, poslužiti se možete i svježim glavicama – nasjeckajte ih na sitno i popržite s tikvicama prije nego što ih stavite u ostatak smjese.
Pečene košarice od jaja i tikvica možete jesti za doručak, ručak i večeru. Poslužiti ih možete i kao samostalni proteinski međuobrok, primjerice, prije ili poslije odlaska u teretanu.
Košarice od jaja i tikvica - sastojci:
- 300 g naribane tikvice (otprilike 2 tikvice srednje veličine)
- 60 g naribane gaude
- 9 jaja
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice luka u prahu
- ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Košarice od jaja i tikvica - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za muffine, namastite ga iznutra i stavite ga sa strane.
- Tikvice dobro naribajte i ocijedite višak vode. Na tavi zagrijte malo biljnog ulja, pa na njemu prepržite naribane tikvice. Pospite tikvice sa solju i paprom, češnjakom i lukom u prahu. Pržite ih na srednje jakoj vatri 10 do 12 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i dok višak vode ne ispari iz njih.
- Pustite da se ohlade, pa ih pomiješajte s razmućenim jajima. Dodatno sve zajedno posolite i popaprite te začinite s muškatnim oraščićem.
- U svaki kalup za muffine ulijte otprilike četiri velike žlice smjese. Stavite peći muffine u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 do 25 minuta, odnosno dok ne budu termički obrađeni do kraja. Poslužite ih s prilogom po želji. Dobar tek!
Kajgana, omlet i "na oko": Tri recepta inspirirana jajima za ljude koji ne jedu jaja