„Prvo jelo sam skuhala još kao djevojčica. Bila je to smiješna situacija. Mama i tata su žustro raspravljali, a da ih ne slušam otišla sam u kuhinju, pripremila povrće i stavila ribu da se kuha. Kad je tata ušao u kuhinju najprije se razbjesnio jer sam uzela tako finu i skupu namirnicu, ali kad je probao očarano je rekao kako je okus savršen“, prisjeća se Kikelomo Okoli koja je iz rodne Nigerije stigla u Hrvatsku prije šest godina, a danas vodi udrugu Africa in My Heart. 

Najprije je živjela u Kutini, a potom se preselila u Zagreb kako bi spojila dvije najveće strasti: kuhanje i pomaganje onima kojima je pomoć najpotrebnija. Mjesto na kojem Kikelomo Okoli priprema svoje specijalitete zove se Mama Veek's Kitchen, a funkcionira kao kuhinja u kojoj „mama“ kuha za one koji ne mogu platiti svoje jelo.

Cjenika nema, a svatko ostavlja onoliko koliko ima – ili smatra da obrok vrijedi. Skromno uređen, ali topao prostor s velikom terasom se nalazi u dvorištu Ilice 73, nasuprot Britancu. Dobre energije ne nedostaje, baš kao ni afričkih ritmova koje Okoli pjevuši dok sjecka plantana banane za prženje. Na pitanje zarađuju li dovoljno od donacija, ona odmahuje rukom i kaže kako to uopće nije važno.

Ono što se broji su osmjesi na licu. Ponekad zahvale jednom kunom, drugi put je to puno više, ali u konačnici su svi zadovoljni – i siti. Jede se ono što marljiva domaćica tog dana skuha. No u Mama Veek's Kitchen ne dolaze samo oni kojima je potrebna pomoć, nego i znatiželjnici, kao i turisti te oni koji žele upoznati čari afričke kuhinje ili kupiti karakteristične namirnice.

Dio hrane koja se prodaje, Kikelomo šalje njezina majka. Minijaturna „tržnica“ nalazi se u kutu kuhinje, a dok miješa pire od jama, marljiva kuharica sa sjajem u očima govori o čarima nigerijskih mirisa i okusa. Priča nam kako je afrička kuhinja zdrava jer sadrži puno povrća i ribe.

Dok je živjela u Nigeriji na njezinom se stolu često našla tilapija, a danas na tržnici kupuje srdele. Među hrvatskim jelima koja su je oduševila izdvaja fileke i sarmu, no korijeni su na prvom mjestu. Kikelomo obožava opojne začine toplih i ljutkastih aroma, a među omiljenim sastojcima su joj i sjemenke dinje.

Plantana banane su nezaobilazne. Koriste se kao povrće, prilog mesu ili ribi. Za razliku od delikatnih rođakinja, plantane imaju deblju koru, a zbog karakterističnog okusa odlična su zamjena za krumpir zahvaljujući velikoj količini škroba. Ne mogu se jesti sirove; uglavnom se kuhaju ili prže, ali i pripremaju na žaru.

Kad prvi put vide jam, mnogi misle da se radi o velikom duguljastom krumpiru, no okus mu je drugačiji. Pire ima karakterističnu, pomalo gumastu teksturu. Za nigerijsku juhu egusi koriste se sjemenke dinje koje pružaju gustoću, a dodaje se i lisnato povrće, kao i riba. Kikelomo dodaje svježu i sušenu ribu, kao i suhe račiće. Odlična je i riža jollof koja dok se kuha zamiriši čitav dom. Razlog tome je pregršt afričkih začina, a povrće i meso se dodaju prema inspiraciji.

„Odluka o tome da postanem kuharica jedna je od najboljih koje sam ikada donijela. Ne mogu biti sretnija. Toliko sam toga naučila: od strpljenja, novih vještina, empatije i još mnogo stvari. Hrana je poput ljubavi, povezala me je s toliko divnih ljudi. Uz mene nitko ne ostaje gladan“, kaže Kikelomo.

Stara Sava Hrana i piće Gdje pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju