Osvajač i utemeljitelj Mongolskog carstva Džingis-kan rođen je 1162. godine u Delűűnu Boldogu u istočnoj Mongoliji, a umro 18. kolovoza 1227. godine na području sjeverozapadne Kine. S obzirom da je prije smrti zahtijevao da njegovo posljednje počivalište ostane tajna, vojnici su mu ispunili želju. Tisuću konjanika je prenijelo njegovo tijelo u Mongoliju, a putem su uništavali svaki dokaz o svojoj lokaciji.

Svjetski znanstvenici analizirali su povijesne tekstove, a National Geographic je čak pokrenuo projekt Valley of the Khans gdje su koristili satelitske snimke kako bi identificirali njegovu grobnicu. U zadnjih 800 godina nitko je nije našao.

Mongolci to niti ne žele.

Neki smatraju da će otkrivanje grobnice dovesti do smaka svijeta. Potonje vjerovanje nadahnuto je legendom o mongolskom kralju Tamarlaneu iz 14 stoljeća čiju su grobnicu otvorili ruski arheolozi 1941. godine. Ubrzo nakon toga Njemačka je napala Sovjetski savez te je nastavila krvave sukobe u sklopu Drugog svjetskog rata koje su prema nekim statistikama odnijele između 50 i 60 milijuna života

Većina Mongolaca ne želi naći grobnicu jer poštuje Džingis-kanovu posljednju želju. Ipak je riječ o zemlji s dugom tradicijom i dubokim nacionalnom ponosom. Uz to Mongolija se prostire na 1.565.000 kilometara četvornih (18. najveća država svijeta) te ima mali broj razvijenih prometnica što otežava bilo kakvu pretragu. Povrh svega, Mongolija je jedna od najrjeđe naseljenih mjesta na svijetu.

U narodu se uvriježilo mišljenje kako je mongolski osvajač pokopan na vrhu svete planine Burhan Haldun u sjeveroistočnom mongolskom gorju Khentii. Ovdje se navodno kao mladić skrivao od neprijatelja, te zavjetovao da će vratiti nakon smrti.

Kako su velika Burhan Haldun planina i njezin sveti okolni krajolik upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine, zabranjena su bilo kakva iskopavanja, a samim time i provjera istinitosti te tvrdnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju