Sastojci za 2 velike porcije:
450 grama mljevene svinjetine
450 grama mljevene teletine
450 grama mljevene junetine
1 luk
4 češnja češnjaka
1 mrkva
1 stapka celera
200 ml crnog vina
400 ml goveđeg temeljca
800 grama pelata iz konzerve
170 grama koncentrata rajčice
2 lovorova lista
100 grama svježeg bosiljka (ili 2 žličice sušenog)
sol i papar
2 žlice maslinovog ulja

Umak od sira:
900 grama sira ricotta
100 grama naribanog parmezana
2 jaja
100 grama svježe nasjeckanog peršina
sol i papar

1 pakiranje gotovih listova za lazanje od 450 grama
450 grama naribanog sira mozzarella za posipanje

Priprema:
1. U dubokom loncu zagrijte malo maslinovog ulja, pa na njega dodajte mljeveno svinjsko meso. Pirjajte nekoliko minuta dok ne posmeđi, pa dodajte i ostatak mljevenog mesa. Posolite i popaprite.

2. Kad svo meso bude smeđe boje dodajte luk i češnjak, kao i sitno nasjeckanu mrkvu i celer.


3. Meso i povrće zalijte vinom, smanjite temperaturu, a potom ulijte i goveđi temeljac. Umaku dodajte pastu od rajčice, i nasjeckane pelate, a kiselinu možete izbalansirati s jednom žlicom šećera.

4. U umak dodajte lovorovi list i svježi bosiljak, pa pustite da se krčka oko sat vremena na niskoj temperaturi.

5. Dok se kuha umak, u slanoj vodi blanširajte tjesteninu za lazanje (kuhajte dok listovi nisu al dente – oko pet minuta).

6. U posebnoj zdjeli pomiješajte ricottu, bosiljak, jaja i parmezan.

7. Složite lazanje na sljedeći način: dno posude prekrijte slojem mesnog umaka, tjestenine i ricotte, a zatim sve prekrijte s malo naribane mozzarelle. Slažite ovim redoslijedom dok ne potrošite sve sastojke.

8. Lazanje prekrivene alu folijom stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva Celzija oko 30 minuta. Potom skinite foliju, stavite ostatak sira, pa sve zajedno zapecite još desetak minuta.

Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

U videu pogledajte kako napraviti opisane lazanje u vlastitom domu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju