„Odlučili smo se za ovakav uspon jer je cilj promovirati fair play pristup u visokogorstvu. Želimo stići do vrha iz podnožja bez korištenja ikakvih vozila, žičara ili planinskih vlakića. Ovaj radikalni pristup nije popularan među visokogorcima, ali za nas predstavlja veliki planinarski i životni izazov. Okupat ćemo se u oceanu, prehodati pustinju i popeti se na snježne vrhove Atlasa“, slažu se Matej Perkov i Dunja Maračić.

Avanturizam ovakvog tipa mnogima je nedostupan, a sponzore je gotovo nemoguće pronaći. Mladi Kapelaši ističu da su novac skupili na razne načine, između ostalog prodajom prigodnih majica i šalica. „Nakon ekspedicije na Mont Blanc prošlog ljeta održao sam mnogo planinarskih predavanja prije Božića s ciljem da prodajom suvenira namaknem novac za put. Naši sponzori su zapravo brojni planinari i prijatelji koji su podržali ovaj projekt kupnjom šalica i majica, zahvalan sam im od sveg srca! Zimi nismo palili grijanje, vikendima nismo izlazili, opremu smo nabavljali preko oglasa. Sve je lako kada si posvećen cilju“ kaže Matej.


Postoji nekoliko razloga zašto je za ovakvu ekspediciju odabran baš Maroko. „Blizu je, a opet dovoljno daleko da bude atraktivan. Planina je prekrasna i izazovna, a udaljenost od oko 350 km od mora do vrha razumna – ovo je prvi hrvatski visokogorski projekt ovakvog tipa i nismo htjeli nešto megalomanski. Naši troškovi su minimalni jer ćemo ondje spavati u šatoru, od mora do Atlasa hodamo, a u snježnom bespuću planine ionako nećemo imati prilike trošiti novac. Računamo i na gostoljubivost lokalnog stanovništva, pa će ispasti da ova ekspedicija stoji manje negoli mjesec dana života u Zagrebu“ ističu Matej i Dunja.


Udaljenost planine od obale Atlantika iznosi oko 350 kilometara, a najviši vrh Toubkal visok je 4167 metara. Matej i Dunja na put kreću 26. veljače, a vraćaju se 1. travnja. Ističu kako ih čeka velik pothvat koji krije brojne opasnosti, te je najvažnije da se vrate živi i zdravi. „Spremni smo i nadamo se najboljem, bit ćemo jako sretni ako ispunimo svoj san. Ovo je idealan način da upoznamo Maroko! Čak i ako ne uspijemo napraviti snjegovića na vrhu Atlasa nema veze, vrhovi neće nikamo pobjeći“ kažu kroz smijeh, spremni da pokušaju ono što nikom do sada nije uspjelo. Možemo im samo poželjeti - sretan put!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju