U Dubrovnik se uvijek lijepo vratiti, priznajem. Još je ljepše vratiti se i otkriti nove stvari, nova mjesta i nove priče, baš poput ove Lucijine jer u Dubrovniku je nedavno otvorena „pastićerijaMala truba. I čim je otvorena, odmah je napravila bum!


Lucija Tomašić nije nepoznato ime u slastičarskim krugovima, naprotiv. Svoj je zanat pekla prvo u svom studentskom stanu, a kasnije, završivši poznatu kulinarsku školu Le Cordon Bleu u Londonu, i po londonskim, dubrovačkim i zagrebačkima kuhinjama. Zagrebačka ju je publika upoznala kroz slastice iz radionice naše poznate slastičarke Petre Jelinić, uz koju je nadograđivala svoje znanje i iako se zbog svih rizika i prepreka koje prate današnje poduzetnike nećkala oko pokretanja vlastitog posla o kojem je konstantno maštala, ipak je natjerala mak na konac i sredinom listopada u Mercante centru u Dubrovniku otvorila svoj slasni kutak pod imenom „Mala truba“.

Mala truba - 2 Mala truba - 2 (Foto: Sandra Rončević)


„Koncept Male trube je svima zasladiti dan“, govori mi Lucija. Svaki su dan u ponudi svježi kolači punog okusa s najfinijom čokoladom ili finim citrusnim notama, topli kruh s prirodnim kvasom i neuobičajeni sendviči. U ponudi su dvije vrste sendviča, i to jedan mesni i jedan vegetarijanski, napravljeni sa svježim kruhom ispečenim tijekom noći. Na moje pitanje „otkud kruh?“, Lucija odgovara sa smiješkom kako se njezin zaručnik brine o prirodnom kvasu više od tri godine i peče fantastičan kruh kojem ni sama ne može odoljeti pa bi jednostavno bilo šteta ne iskoristiti ga. I stvarno bi bilo šteta da ih nema u ponudi jer se upravo kruh i sendviči rasprodaju prvi, 40 kruhova i svi spravljeni sendviči za taj dan nestanu do podneva.


A tek kad su slastice u pitanju, Mala truba je pun pogodak. „Odaziv Dubrovčana po mojoj je procjeni super, mnogo više od očekivanog“, potvrđuje Lucija i nastavlja: „Imam jednog najmlađeg kupca koji je otkrio tart s pečenom kremom od badema i kruškama. Kad se nasmije umrljan mrvicama, meni je srce na mjestu.“ Ima li bolje preporuke od ove?

Mala truba - 5 Mala truba - 5 (Foto: Sandra Rončević)


Na pitanje koja je njoj najdraža slastica, Lucija odgovara – rozata. „ I to bakina, koju sam jela na Korčuli.“ Najdraži su joj začini kardamom, đumbir, cimet i timut papar. A ljubav prema slasticama rodila se tijekom studiranja. Nakon završene Umjetničke škole Luke Sorkočevića Lucija je upisala Fakultet prometnih znanosti i upravo u tim studentskim danima svako malo je nešto pekla, mijenjala recepture i dijelila kolače uokolo. Fakultet je završila, ali je odmah krenula za svojim slatkim snovima i odradila sezonu kao pomoćna slastičarka. Nakon toga se otisnula u London, gdje je upisala i završila Le Cordon Bleu. Potom je uslijedilo puno rada, učenja, strpljenja i danas je tu Mala truba, koje ne bi bilo da nije bilo Lucijina znanja i entuzijazma te podrške obitelji i prijatelja.


Prostor je malen i jednostavan, s pamtljivim detaljima poput niza uporabnih predmeta iz kuhinja dubrovačkih nona. Nema stolova i stolica, već se primjenjuje princip „to go“, znači, slastice i sendviče možete kupiti pa ih s guštom pojesti na nekoj klupi u hladu, u uredu na pauzi za ručak ili doma za vlastitim stolom ili opušteno na kauču.


„Sad je dobro, mala truba svira dalje...“ otpjevao bi Damir Urban. Otpjevajte i vi, i ako ste u Dubrovniku, svakako se uputite u Malu trubu na komad ili dva torte i finih kolača (moja je preporuka tart od limuna) ili na sendvič dana (koji je svaki dan drugačiji). I ne zaboravite kupiti kruh! Lucija vas čeka s osmijehom. Sretno i dalje, Luce!

Kamo za vikend? Odmor u drvenim kućicama, kampu ili samo odličan izlet s domaćom hranom

Kamo za vikend? Odmor u drvenim kućicama, kampu ili samo odličan izlet s domaćom hranom Seoski turizam Kezele - 25 Seoski turizam Kezele - 24 Seoski turizam Kezele - 23 +21 Seoski turizam Kezele - 22
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju