Seosko imanje obitelji Kezele već je dobro poznata destinacija mnogih Zagrepčana, kao i drugih ljudi iz bliže okolice, za odlazak na kotlovinu i nedjeljni ručak, no to imanje usred divne prirode nudi mnogo više od nedjeljnog ručka.


Na imanju su uređene i drvene kućice sa smještajnim kapacitetima od ukupno 40-ak ležaja, stoga je to idealna destinacija za obiteljske izlete vikendom, ali i teambuilding aktivnosti. Možete unajmiti cijelu kuću za odmor u kojoj se nalaze tri sobe, kuhinja i terasa ili pak sobu za noćenje uređenu u etnostilu u jednoj od pet kućica. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu, TV i Wi-Fi, iako možda baš od interneta i televizije želite pobjeći. Stoga odložite računala, ne gledajte u mobitele i ne skrolajte vijesti, koristite ih isključivo za fotografiranje divote oko vas i nikako navečer ne palite TV!

Seoski turizam Kezele - 24 Seoski turizam Kezele - 24 (Foto: Sandra Rončević)


Ovdje će vas osim rustikalno uređenog restorana i kušaonice vina dočekati i etnografska zbirka s pomno sakupljanim starinama, radionica keramike, bicikli za najam, štala s domaćim životinjima između kojih su i konji pasmine hrvatski posavac, ovce, koze, guske i svinje te prekrasan pogled na vinograde i Moslavačku goru. Za klince je osigurano igralište, no vjerojatno će im biti zanimljiviji konji, vožnja kočijom ili na balama sijena.


Škrlet – autohtona moslavačka sorta


Seoski turizam Kezele raj je i za vinoljupce. U podrumu Kezele, osim već uvriježenih i dobro poznatih vina iz sorti chardonnay, graševina, rajnski rizling, cabernet sauvignon, merlot i shiraz, možete kušati i autohtonu moslavačku sortu škrlet, na čijoj se vidljivosti i prepoznatljivosti radi udruženim snagama.

Seoski turizam Kezele - 12 Seoski turizam Kezele - 12 (Foto: Sandra Rončević)


Naime, osam vinara Moslavine - Jaram, Kezele, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić, Voštinić-Klasić i Ilovčak - sve redom proizvođači škrleta, okupilo se u udrugu pod imenom Udruga škrlet Moslavina. „Cilj je udruge promovirati samu sortu, dignuti razinu njezine vidljivosti s obzirom na to da je škrlet sorta relativno nepoznata široj javnosti, ali i na njezinim temeljima, u suradnji s lokalnim vlastima i turističkom zajednicom, i samu moslavačku regiju brendirati kao vinsku destinaciju“, govori Janko Kezele, koji je i predsjednik Udruge.


Vratimo se trenutak na hranu


Kuhinja kod Kezelea ona je prava iskonska i domaća. Kruh se peče od domaćeg brašna mljevenog na mlinu (svakako probajte sve vrste kruha), šunka, kobasice i slanina vlastite su proizvodnje, sirevi se nabavljaju od lokanih proizvođača, a fini namazi poput onog od bučinih sjemenki spravljaju se u vlastitoj kuhinji.


Svakodnevno možete naručiti domaću mesnu juhu, pileći ajngemahtec s noklicama, juhu od povrća ili sezonsku od vrganja (požurite, sezona vrganja počela je!), razna mesna pečenja, pohance, odreske ili kotlete te uz njih pekarski ili tenfani krumpir, mlince, dinstano zelje ili domaće žgance. Zvuči pravo domaće, zar ne?

Seoski turizam Kezele - 13 Seoski turizam Kezele - 13 (Foto: Sandra Rončević)


Uz prethodnu najavu možete uživati u već poznatoj kotlovini, teletini ili janjetini ispod peke, janjetini ili raci s ražnja, ali i u moslavačkom fišu te šaranu na rašljama.


Ako vam to zvuči kao previše mesa, bez brige, na imanju su mislili i na sve one kojima meso i nije prva opcija, pa ih dočekuju s raznim povrtnim popečcima poput popečaka od heljde i poriluka, gustim povrtnim juhama, bogatim salatama, ali i domaćim njokima u umaku od vrganja. Baš svega ima!


Deserti su pravi izvorni; od knedla sa šljivama, preko štrukla i štrudli sa sirom, jabukama, višnjama, borovnicama, sve do palačinki s domaćim džemom te orehnjače i makovnjače.
Obitelj Kezele rado će vas ugostiti baš svaki dan, ali i za vas organizirati dnevne ili večernje proslave, poslovne domjenke, obiteljska druženja ili svadbe. A ako se uputite na vikend ili više dana, uputit će vas na bicikliranje kroz šumu ili šetnju do obližnjeg jezera, a po želji za vas organizirati i izlet u okolicu, kao i posjet ostalim proizvođačima škrleta u Moslavini, ako ste pravi vinski tip.


Više detalja o seoskom turizmu Kezele potražite na službenoj web-stranici seoskog turizma Kezele.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju