Nakon mukotrpnog čekanja, vrijeme je za završni dodir kojim ćemo pripremiti pivo za susret s našim nepcima. Pošto smo odlučili izbjeći eksplozije fermentora i skidanje pive sa stropa, radimo s posudama koje nisu pod tlakom, što znači da za vrijeme fermentacije nismo sačuvali CO2 u pivu i sada ga moramo ponovno proizvesti i zadržati. Najjednostavniji i najčešći način je refermentacija u boci.

Dodavanjem male količine šećera, ili nefermentirane sladovine u pivo, dodajemo hranu za kvasce koju će pretvoriti u CO2 i malu količinu alkohola. Ovisno o stilu piva - dodaje se između 5 i 10 grama šećera na litru piva.


Znači, ako radimo neki engleski bitter, držat ćemo se donje granice, dok će neki belgijski stilovi tražiti malo veću razinu CO2 pa ćemo se držati gornje granice. Pošto naša APA voli srednju karbonizaciju (i sve što vole mladi), gazirat ćemo ju sa 7 grama po litri.

Napomena: Sve čime rukujete na dan pretakanja i flaširanja izuzetno je bitno dobro očistiti i dezinficirati. Jednako je bitno ne mućkati pivo i izlagati ga nepotrebno kisiku jer džabe smo krečili ako se na kraju sve kontaminira i oksidira!

Šećer se može dozirati na svaku bocu posebno ili ubaciti u ukupnu količinu. Ako se dodaje u ukupnu količinu piva, pomiješajte ga s malo vode i zagrijte dok se ne rastopi. Pivo pretočite bez mućkanja u drugi kanister ili demižon iz kojeg ćete flaširati, i pomiješajte s rastopljenim šećerom. Pretakanje je ovdje bitan korak jer njime izbjegavamo talog kvasca, hmelja i ostalih nepoželjnih tvari u pivu.


Za punjenje boca korisno je nabaviti „bottle filler“, jednostavnu napravu kojom bez puno muke pritiskom na dno boce punite boce do željene količine. Kada pivo dosegne vrh grla, prestanite puniti i izvadite filler. Prazan prostor koji ostane nakon uklanjanja fillera u boci, idealan je za dobru karbonizaciju. Krunskom čepilicom začepite dezinficirane čepove i odložite pivo u mračan prostor na sobnu temperaturu. Za 2-3 tjedna bi kvasac trebao odraditi svoju posljednju misiju - gaziranja piva! Nazdravite kvascu što je napravio veći dio posla dok ste vi zabušavali, i krenite uživati u svom pivu. Nakon prve uspješne ture, pogled na pivo neće vam biti isti kao prije. Sretno!


Klikom na ovaj link dolazite na prvi dio male škole kuhanja piva, koju vam ponosno predstavlja hrvatska craft pivovara Varionica. Ne propustite večerašnji event od 18.00 sati u zagrebačkoj Sedmici u Kačićevoj ulici broj 7!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju