Spoj kreativnog razmišljanja, čišćenja, fizičkog posla, još malo čišćenja i druženja s prijateljima, na kraju priče daje vam sjajan osjećaj satisfakcije kada ispijete gutljaj svog piva. Satisfakcija postaje sve veća svakom novom šaržom i svakim uspješnim eksperimentom, a prostora za eksperimentiranje je, vjerujte - mnogo.
Na do-it-yourself pristup izgradnji vlastitog kućnog postrojenja s kombiniranjem pumpe za vešmašinu i dijelova odbačenog pentiuma, hladna jedino može ostati osoba koja u životu nije spojila dvije Lego kockice. „Mad scientist“ i „Beer Geek“ ekipa homebrewera koju ćete upoznati na svom pivskom putovanju, nagrada su za sebe. Ovo je priča o tome...
Jednako kao i svaki hobi i ovaj iziskuje i novac i vrijeme, i kontrola toga je samo na vama. Litra domaćeg piva uvijek će vam biti jeftinija od litre piva s polica, što nikako nije najvažnije, ali dobro dođe kao obrana kad te ukućani pitaju što opet kemijaš u podrumu. Da smo znali da će nam kemija sada biti od tolike koristi vjerojatno bi se više koncentrirali na nastavi u srednjoj. Oprema i znanje glavna su prepreka na početku, a do oboje je lakše doći nego što mislite. Manjak i jednog i drugog ne treba vas obeshrabriti, jer ćete ubrzo shvatiti da postoje razni forumi i literature, polovna oprema, kućna radinost, specijalizirane trgovine i ljudi koji prodaju, posuđuju ili poklanjaju namirnice, flaše ili dijelove svoje stare opreme.
Ako se baš jako zaljubite, krpanje i kombiniranje sveg i svačeg se pretvori u opsesiju dok ne posložite svoju opremu iz snova. To je jedna vesela rupa bez dna! Svi će vas podržavati u hobiju jer ipak proizvodite pivo, a za pivo će ljudi svašta učiniti! Nemoguće je započeti priču o kućnom pivarstvu bez da se spomene pivarstvo.info – najbolji forum u regiji koji okuplja sve kućne pivare iz Hrvatske i šire. Na forumu postoji apsolutno sve što je potrebno za početak, usavršavanje i za osvajanje medalja. Ipak, prije nego biste počeli postavljati prava pitanja na forumu trebate pročitati How to brew - početnicu bez koje se ne može ozbiljnije pivariti. Nakon savladavanja osnova otvara se svijet beskonačnih finesa, no o tome u nekom drugom postu.
Kuhanje prvog piva je jako veseo događaj jer je omjer skuhanog i popijenog najčešće na strani popijenog. Kuhinja ostane cijela ljepljiva, otpadne vam koža od pranja i ribanja i dezinfekcije, malo spalite kadu (jer u njoj je najbolje pripit hladiti sladovinu)... Uglavnom, pripremite se na blagi kaos u vašem domu. O miomirisima, da ne govorimo... Kroz neko vrijeme s jednom pumpom, nekoliko ventila i malo crijeva, vaš će se kaos polako pretvoriti u „apoteku“. Miris će ipak ostati, tako da se spremite na ustupke ljepšem spolu s kojim dijelite životni prostor. Uostalom, ako one mogu koristiti aceton...
Za početak bi bilo dobro razmisliti o količini piva koju želite skuhati. Ona uvjetuje opremu, a proces varenja je uvijek isti. Neki standardan početak je 20 litara, ili cca 5 galona (taman mamin najveći lonac za sarmu). Velika većina recepata dostupnih na „internetima“ se bazira upravo na toj količini, i većina opreme je dostupna baš za tu mjeru. Izaberite jednostavan recept za stil koji volite, npr. pale ili red ale. Na portalu Beersmith možete skinuti probnu verziju programa za user friendly izradu recepata koji vas vodi kroz cijeli proces. Svakako je i dobro rješenje pozvati nekog iskusnijeg pivara da vam malo pokaže za prvu ruku kako bi to trebalo ići. Sada kada ste konačno nabavili sve potrebno – pričekajte novi nastavak Punkufer. Škole kuhanja piva!
Vari se...
Detalje o napredovanju craft pivovare Varionica, potražite na njihovom Facebooku, kao i stranicama u izradi, a ovdje potražite što vam sve treba od materijala i opreme!