Nekih 40-ak minuta od Zagreba selo je Letovanić s prekrasnom pješčanom plažom koja ljeti mami ne samo mještane, već i brojne ljude iz okolice.

Možda ste i čuli za Letovanić u onoj staroj pjesmi "Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe", a niste znali gdje se nalazi. Inače, Kupom od Letovanića možete doći sve do Karlovca.

Ovdje ćete uživati u miru na selu, a osim predivne riječne plaže, tu su i stare drvene kuće, čardaci, karakteristični za ovo područje. Kad poželite malo odmora od kupanja, prošećite po mjestu i zavirite u Etno zbirku i galeriju slika prof. Božidara Škofača, inače jednu od najvećih privatnih etno zbirki u Hrvatskoj.

Zbirka ima više od 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture, a smješteni su u 3 čardaka. Inače, umjetnik i živi ovdje, pa možete s njim popričati o tome kako je nastala zbirka ili što ga inspirira u slikanju, a i kupiti koju od njegovih umjetničkih djela. U jednom od čardaka je i prenoćište, pa možete i prespavati.

Ako se poželite baciti malo u istraživanje, u okolnim selima, Starom Brodu, Poljani Lekeničkoj, Cerju Letovaničkom, Letovanskom Vrhu i drugima su drvene kapele iz 17. i 18. stoljeća. Reprezentativni su primjerak pučke drvene graditeljske baštine, a jedinstvene su u svijetu po načinu gradnje.

Kako do Letovanića?

Na državnoj cesti D30, Zagreb – Sisak, u mjestu Žažina skrećete desno i pratite glavnu cestu dok ne dođete do sela. Etno zbirka Škofač nalazi se u staroj jezgri Letovanića, stotinjak metara prije drvene kapele Sv. Fabijana i Sebastijana.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju