• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Genijalno ili suludo: Sparivanje 16 vrsta kolača sa 4 hrvatska piva!

Bezbroj je stvari koje idu uz pivo, kokice, krekeri, kikiriki... Ali kakva je situacija sa sparivanjem sa slatkišima? Naravno, ne mislimo pritom na čokolade i bombone, nego na ozbiljne kolače i još ozbiljnija piva! Posjetili smo slastičarnicu Tako Slatko i testirali 16 kolača i 4 piva...

Punkufer avatar placeholder
pun kufer 16.02.2015 05:07 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?


Vođeni sjajnom idejom Jasmina Kneževića i Željka Husnjaka, suvlasnika slastičarnice Tako slatko, koji su se odlučili na sparivanje svojih 16 keksa, kolača i torti sa četiri odabrana hrvatska piva, prošlog smo se ponedjeljka smjestili za stol s pogledom na snijegom pokrivenu Malešnicu. Upoznali smo redom četiri nasmijane slastičarke zaslužne za brdo specijaliteta, zavrnuli rukave i prionuli na uživ... pardon, posao.

Umjesto klasičnih, svima dobro poznatih piva, krenuli smo eksperimentirati sa sljedećim, mladim nadama hrvatske pivske scene:

Bošnjak svijetlo, Lager, Pivovara Bošnjak, Sičice, Hrvatska, alk. 5,0% vol.
5th Element, American Blond Ale, Daruvarska pivovara, Hrvatska, alk. 5,3% vol.
Zmajsko pivo, Pale Ale, Zmajska pivovara, Hrvatska, alk. 5,2% vol.
Zmajsko pivo, Porter, Zmajska pivovara, Hrvatska, alk. 6,2% vol.


Bošnjak pivo je lager, karakterističan za ove krajeve u kojima aleovi, skromno ali uporno, tek pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem. Lagano, ugodno, retro štiha, elegantne tamnije žute boje sasvim se solidno slagao sa Slanim keksićem s ružmarinom, jedinim prevarantom u ocjenjivanju zbog svoje slanoće. No, ovo svijetlo pivo iz okolice Gradiške je imalo smisla i s Biskvitom od voćnih košarica (s kremom ipak ne), dok je i spajanje s borovnicama donijelo par pozitivnih ocjena. Isto se ponovilo i sa Mini cheeseom s višnjama. Jako pozitivnu ocjenu je dobilo i druženje s tortom Bijeli badem, koja svojom postojanom i neodoljivom strukturom svakako ulazi u top 3 najboljih kolača Tako slatkog. Kako lageri sjajno prate začinjenu hranu, tako je Bošnjak svoje utočište našao uz Tortu od mrkve, koja je očarala značajnim postotkom cimeta. Dakle, taman je ohladila, kako treba! Uglavnom, lageri idu uz prhko tijesto, jače začine, a nekima čak i voće.


5th Element ABA, najmlađi projekt Daruvarske pivovare je slasno, medno, voćno tropsko čudo, remek-djelce pivara Kreše Marića, koja stvarno miriši na najljepši voćnjak u Provansi. Slani keksić s ružmarinom je u spajanju s Petim elementom doživio maksimum, iako je kasna gorčina karakteristična za American Blonde Ale stil vrhunski upotpunila i kolač zvan Špancirka, koji stvarno ne škrtari s makom i slatkim smeđim biskvitom. Red velvet, crveno bijela torta sa jako puno ruma, također je zbog obilja biskvita fino iznjedrila voćnost i balansiranu hmeljnost, dok je bila jako dobro primljena i sa Splitskom tortom, bez brašna i s nevjerojatno puno sušenog voća i okusa Mediterana.

Zmajska, deveta najbolja nova mala pivovara na svijetu u 2014. godini, imala je čak dva predstavnika. Jako hmeljeni (u ovoj konkurenciji) Pale Ale s intenzivnim mirisima borove šume i pinjola, sjajno se poklopio s kolačima na bazi lješnjaka. A play of the day bi vjerojatno moglo biti njegovo sljubljivanje s najboljim kolačem – Lješnjakom u čoko užitku. Čista crnogorična šuma. Ljubav sretne vjeverice. Zakon. Pluseve je još dobila i uz kolač s makom, odnosno Špancirku.


Na kraju, Porter Zmajske pivovare je dokazao da je najuniverzalniji spoj uz većinu kolača – onih od čokolade i kakaa. Svojom prekrasnom aromom kave i dobre gorčine, jednostavno preuzima suvišak šećera i savršeno balansira okuse u ustima, a pogotovo desetak sekundi nakon zadnjeg gutljaja. Legla je uz Sachericu, Fulirku (krema s rumom i maraschinom), čak i Bijeli badem, i najbolje uz Čokoladnu višnju. A onda je za desert došla torta Tako slatko, i pomutila nam um... Lješnjaci, karamel, krokant, vanilija krema... Fantastičan, svjetski kolač, uskoro ćemo valjda dobiti i recept!

Slastičarnica Tako Slatko je mali tim u kojem svatko ima svoj zadatak.Sjedimo s organizatorima, Ladom Osredečki, voditeljicom i dekoraterkom torti, trećom suvlasnicom Senkom Knežević, Anitom Dapčević, majstoricom za „energetske“ kolače, Tinom Toplak, mladom nadom, te već spomenutim Željkom Husnjakom i Jasminom Kneževićem, kumovima koji sve to drže na okupu. Saznajemo da su kumovi radili i rade hrpu poslova i da su stalno putovali i kušali slastice širom svijeta, te 2012. došli na ideju da pokrenu i svoju priču.

„Degustirali smo stotine kolača, od Londona do Istanbula. Oduševili smo se katalozima s posebno dekoriranim tortama, ja ih zovem dizajnerskim, pa čak i umjetničkim, jer je naprosto nevjerojatno da osim 3D printera postoje osobe koje svojim rukama pretvaraju torte u sve oblike koji ti padnu na pamet. Zatražili smo poticaje od Zavoda za zapošljavanje i dobili poticaj za dvije suradnice, a zatim i povoljan kredit za proizvodnju. Našli smo prostor, koji je nekad bio tatoo shop, preuredili ga i krenuli.“, rekao nam je gospodin Knežević.


„Uspijevamo u svakodnevnoj ponudi imati kolače koji su drugačiji (pogledajte galeriju), od biranih, prirodnih sastojaka, uz naše recepte ili uz dotjerivanje postojećih.Trudit ćemo se i dalje stalno uvoditi nešto novo, jer svaki dan učimo i volimo to podijeliti s našim prijateljima i kupcima. Iz tog razloga evo nas sad u priči gdje smo napravili i prvo sljubljivanje slastica i piva!“

Rezultate ste pročitali, mi otvoreno priznajemo da smo pretjerali, ali smo ponosni što smo došli do nekih zaključaka za koje prije testiranja ne bismo baš stavili ruku u vodu. Uglavnom, kolači i pivo imaju budućnost, pogotovo ako ih rade majstori i majstorice iz slastičarnice Tako Slatko i pivovara iz Daruvara, Sičica i s Trešnjevke. Pivili i sladili se vi nama!

  • #gdje sjesti
  • #slastičarnica
  • #kolač
  • #Torta
  • #zmajsko
  • #Pivo
  • #daruvar
  • #Bošnjak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
čestitke!
Dagur Sigurdsson postaje sve više pravi morski Hrvat: Evo na što se odlučio
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Glôd - 17 Hrana i piće
    Kašuni okusa

    Iz ljubavi prema otoku: Mala hvarska slastičarnica u kojoj uzbudljivi kolači ispisuju posvetu tradiciji

  • Kolač s breskvama Putovanja
    Tako je sočan!

    Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close