Svi mi želimo dobiti najjeftiniju moguću cijenu prilikom kupnje aviokarata, a cijene variraju tijekom cijele godine. Je li bolje kupiti kartu nekoliko mjeseci prije putovanja ili čekati posljednji trenutak? Malo smo istraživali i bacili se na traženje najboljih savjeta za kupnju karata po jeftinijim cijenama. I evo što smo sve pronašli.

1. Izbjegavajte kupnju petkom

Petak je najpopularniji dan za putovanje u tjednu, a cijene karata tijekom dana rastu i do 21 posto. Barem je tako bilo u prošlih godina. Stoga, ako ste u mogućnosti, izbjegavajte kupnju tijekom petka i obavite to ranije u tjednu.

2. Budite ranoranioc (za kratke letove)

Rezervacija karte minimalno 70 dana prije vašeg leta garantira vam dobru cijenu, posebice za kratke letove, a kako se bliži dan leta, tako cijene rastu. Tako ćete, na primjer, kartu koja 70 dana prije leta dođe 500, u vremenu do 57 dana prije platiti između 500 i 1000 kuna, a ako je manje od 23 dana do leta, cijena će vam porasti za dodatnih 20 posto.

3. Kasnija rezervacija (za duže letove)

Za duže letove vrijedi suprotno pravilo. Ako planirate let avionom u neku udaljenu destinaciju, ne biste trebali rezervirati svoju kartu ranije od 47 dana prije leta, a ako možete, ostavite kupnju za što kasniji termin. Naravno, pazite da vam ne prodaju sve karte.

4. Nemojte čekati do ljeta

Planirate li odmor u ljetnim mjesecima negdje u blizini, nikako nemojte čekati zadnji trenutak kako biste rezervirali svoje karte, posebice ako putujete u srpnju ili kolovozu. Tijekom tih mjeseci cijene drastično rastu i ako planirate uštedjeti, nećete dobro proći.

5. Bez povratka u nedjelju

Iako nam se nekako najljepše čini da odmor završimo u nedjelju, zapravo je to najgore što možemo učiniti ako želimo uštediti na aviokartama. Analizirali smo cijene karata i vidjeli da su cijene povratnih letova tijekom ljetne sezone bile 30 posto veće nego cijene kroz tjedan.

6. Utorak nudi najbolje cijene

Iako je ovo nepisano pravilo, najniže cijene aviokarata dobit ćete ako kartu kupujete u utorak. Zašto je tome tako nitko ne zna, ali utorak nudi najjeftinije karte. Naravno, to se ne odnosi na akcijske ponude, koje se većinom vežu za srijedu i četvrtak.

7. Kupnja s drugog računala

Znate ono da uvijek postoji netko tko prati vašu aktivnost na Internetu? Isto vrijedi i za online kupnju aviokarata. Ako koristite popularni Skyscanner, onda trebate znati da on pamti vašu aktivnost preko vaše IP adrese i temeljem toga prilagođava cijenu karata na tražilici. Stoga, ako ste istraživali kakve su cijene karata na jednom računalu i niste se odlučili za kupnju, rezervaciju obavite na drugom računalu i tako prevarite sistem. Provjereno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju