Jeftina pučka hrana često uključuje krumpir, ali ne i onaj koji dolazi s malog francuskog otoka Noirmoutiera, zapadno od Nantesa. Mali žuti gomolji najskuplji su na svijetu, a cijena im se penje i do 500 eura za kilogram. Rastu samo u otočnom tlu zaljeva Biscay, bogatom mineralima – na komadiću zemlje koji miriše na ocean i alge. 

Krumpiri bonnotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju, a to traje tek tjedan dana. U to se vrijeme 2500 berača okuplja u zoru do zalaska sunca beru najskuplji krumpir na svijetu. Ručno vade gomolj po gomolj kako bi zlaćani krumpiri mogli zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Zašto je najskuplji krumpir najskuplji?

Odlikuju se delikatnom limunastom aromom, mirišu na orahe, a karakteristični su po slanom, mineralnom okusom koji još dugo ostaje na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora, koja čuva esenciju mora i tla, ne guli.

Povoljna konkurencija najskupljem krumpiru na svijetu

No francuska delikatesa ima ljutog protivnika. Britanski lanac supermarketa Tesco prije koju godinu počeo je komercijalizirati krumpir prodajući ga ispod cijene od oko 2 eura po kilogramu. Pučki rođaci francuskih plemića među gomoljima rastu preko La Manchea, na britanskom teritoriju. Otok Jersey ima sličnu klimu i tlo, ali poznavatelji tvrde da su francuski krumpiri ipak ukusniji.

Otok na zapadnoj obali Francuske slavu ne duguje samo krumpirima nego i ljupkoj arhitekturi, desecima kilometara pješčanih plaža te mirisnim borovima, načičkanim poput velikih suncobrana. Za kopno je vezan stoljetnim nasipom i novijim mostom, kojim se dolazi do oaze vrijedne pozornosti. 

Najbolji restoran na svakom kontinentu: Put gurmanskih nagrada vodi na obalu Italije +0 Senigallia  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju