Mnogi koji su se upustili u pripremanje izvornog rižota iznenadili su se kako ovako naizgled jednostavno jelo može ispasti neočekivano loše. Neprestano miješanje, vrući temeljac i tostiranje riže samo su neke od glavnih smjernica kojih se moramo držati želimo li da nam rižoto uspije, no što ako se to i nakon toga ne dogodi? Pronašli smo rješenje! Možda će se bake Talijanke naljutiti što ovako varamo, no uz ove tehnike ili trikove svaki će vam rižoto uspjeti, a sam pogled na ovaj kremasti rižoto vašim gostima izazvati zazubice.

1. Vrsta riže je bitna

Koju god tehniku kuhanja rižota koristite, bitno je da koristite samo jednu vrstu riže, i to arborio. Arborio je riža kratkog zrna i pri kuhanju ispušta dosta škroba, što je čini idealnom za kremasta rižota, a dostupna je u svakom supermarketu.

Riža - 4 Riža - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

2. Slatkoću i gustoću postignite lukom

Luk, mladi luk ili češnjak omekšan na maslacu prvi je korak ka kremastom rižotu. ''Kamen temeljac'' ovom talijanskom klasiku daje aromatičnost, slatkoću, ali i otpušta sokove koje će uz škrob iz riže i vrući temeljac stvoriti gustu bazu u koju možete ubaciti sve što vam srce poželi. Meso, šparoge, gljive ili aromatično bilje – izbor je na vama.

3. Tostirajte rižu

Tostiranje riže bitno je kod kremastog rižota, no bitno je i koliko dugo to činite. Ne tostirajte je duže od jedne minute jer možete dobiti kontraefekt . Samo minuta dovoljna je za maksimalan okus i kremoznost.

Tostiranje riže Tostiranje riže (Foto: Stockfood)

4. Povremeno miješanje protiv konstantnog miješanja

Kada radite rižoto u loncu, potrebno ga je konstantno miješati kako bi se riža ravnomjerno skuhala i ispustila što više škroba, no dugo stajanje pored štednjaka možete jednostavno smanjiti upotrebom drugačijeg posuđa. Kod dublje (teflonske) tave zagrijana je površina veća, stoga ćete moći mješati samo povremeno ili kada dodajete novu zaimaču vrućeg temeljca.

5. Koristite vrući temeljac

Koristite li običnu vodu ili temeljac, bitno je da su vrući ako radite rižoto u loncu. No temperatura tekućine kojom povezujete rižoto nije toliko krucijalna kada ga radite u plićoj tavi. Ona se brzo zagrije, a sav okus više ovisi o vrsti tekućine koja se ulijeva (domaći ili kupovni temeljac, voda ili vino) nego o njezinoj temperaturi.

6. Kreirajte kremasti rižoto baš svaki put

Koliko god trikova izvodili kako bi dobili najkremastiji rižoto, s ovim, za koji vam treba samo nekoliko sekundi, ne možete pogriješiti, bez obzira na to koliko to Talijani, talijanske bake ili naši vrhunski chefovi smatrali varanjem. Rižoto će vam uvijek ispasti gladak i kremast ako pred kraj kuhanja dodate dvije žlice vrhnja za kuhanje i svježe naribanog parmezana. Preporučujemo popularno Dukatovo ''crveno'' kiselo vrhnje Brzo&Fino za puniji okus ili ''plavo'' za onaj lakši. Kremasti rižoto koji se lagano ''kotrlja'' niz tanjur poslužite odmah nakon kuhanja dok je najkremastiji i vruć!
 

Advertisement

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju