• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Zabranjeni trik: Kako u nekoliko sekundi dobiti kremasti rižoto

Pronašli smo rješenje! Možda će se bake Talijanke naljutiti što ovako varamo, no uz ove tehnike ili trikove svaki će vam rižoto uspjeti...

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 19.03.2018 11:24 komentari
viber Created with Sketch.
Kremasti rižoto
Kremasti rižoto (Foto:Thinkstock)

Galerija Kremasti rižoto 0 Riža - 4 0 Riža - 5 0 Tostiranje riže 0

U trendu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

Mnogi koji su se upustili u pripremanje izvornog rižota iznenadili su se kako ovako naizgled jednostavno jelo može ispasti neočekivano loše. Neprestano miješanje, vrući temeljac i tostiranje riže samo su neke od glavnih smjernica kojih se moramo držati želimo li da nam rižoto uspije, no što ako se to i nakon toga ne dogodi? Pronašli smo rješenje! Možda će se bake Talijanke naljutiti što ovako varamo, no uz ove tehnike ili trikove svaki će vam rižoto uspjeti, a sam pogled na ovaj kremasti rižoto vašim gostima izazvati zazubice.

1. Vrsta riže je bitna

Koju god tehniku kuhanja rižota koristite, bitno je da koristite samo jednu vrstu riže, i to arborio. Arborio je riža kratkog zrna i pri kuhanju ispušta dosta škroba, što je čini idealnom za kremasta rižota, a dostupna je u svakom supermarketu.

Riža - 4 Riža - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

2. Slatkoću i gustoću postignite lukom

Luk, mladi luk ili češnjak omekšan na maslacu prvi je korak ka kremastom rižotu. ''Kamen temeljac'' ovom talijanskom klasiku daje aromatičnost, slatkoću, ali i otpušta sokove koje će uz škrob iz riže i vrući temeljac stvoriti gustu bazu u koju možete ubaciti sve što vam srce poželi. Meso, šparoge, gljive ili aromatično bilje – izbor je na vama.

3. Tostirajte rižu

Tostiranje riže bitno je kod kremastog rižota, no bitno je i koliko dugo to činite. Ne tostirajte je duže od jedne minute jer možete dobiti kontraefekt . Samo minuta dovoljna je za maksimalan okus i kremoznost.

Tostiranje riže Tostiranje riže (Foto: Stockfood)

4. Povremeno miješanje protiv konstantnog miješanja

Kada radite rižoto u loncu, potrebno ga je konstantno miješati kako bi se riža ravnomjerno skuhala i ispustila što više škroba, no dugo stajanje pored štednjaka možete jednostavno smanjiti upotrebom drugačijeg posuđa. Kod dublje (teflonske) tave zagrijana je površina veća, stoga ćete moći mješati samo povremeno ili kada dodajete novu zaimaču vrućeg temeljca.

5. Koristite vrući temeljac

Koristite li običnu vodu ili temeljac, bitno je da su vrući ako radite rižoto u loncu. No temperatura tekućine kojom povezujete rižoto nije toliko krucijalna kada ga radite u plićoj tavi. Ona se brzo zagrije, a sav okus više ovisi o vrsti tekućine koja se ulijeva (domaći ili kupovni temeljac, voda ili vino) nego o njezinoj temperaturi.

6. Kreirajte kremasti rižoto baš svaki put

Koliko god trikova izvodili kako bi dobili najkremastiji rižoto, s ovim, za koji vam treba samo nekoliko sekundi, ne možete pogriješiti, bez obzira na to koliko to Talijani, talijanske bake ili naši vrhunski chefovi smatrali varanjem. Rižoto će vam uvijek ispasti gladak i kremast ako pred kraj kuhanja dodate dvije žlice vrhnja za kuhanje i svježe naribanog parmezana. Preporučujemo popularno Dukatovo ''crveno'' kiselo vrhnje Brzo&Fino za puniji okus ili ''plavo'' za onaj lakši. Kremasti rižoto koji se lagano ''kotrlja'' niz tanjur poslužite odmah nakon kuhanja dok je najkremastiji i vruć!
 

Advertisement

  • #Recepti
  • #brzofino
  • #kremasti rižoto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
Jako fino
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka: Divan ma kako ga nazvali
Starinski kolači
Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Kakav bezobrazluk: Automobilom vozio kroz grobove
Kakav bezobrazluk
VIDEO Kruži snimka s groblja, građani u šoku: "Svašta smo znali vidjeti po groblju, ali ovo je za ne povjerovat"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
Istraga u tijeku
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
Jao...
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Trumpov sin podijelio objavu o Novaku Đokoviću nakon napada u Australiji
Ovo je odjeknulo
FOTO Trumpov sin podijelio objavu o Đokoviću nakon masakra u Australiji
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Bakalar - 3
Na sto načina

"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju

Vikinzi ga nisu samo jeli, služio im je i kao sredstvo plaćanja, a upravo su oni s ovom ribom upoznali i ostatak Europe. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bakalar - 3 Hrana i piće
    Na sto načina

    "Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju

  • Medeni kruh Hrana i piće
    Starinski kolači

    Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije

  • Piletina i gljive u finom umaku Hrana i piće
    Tjedni jelovnik

    Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close