U malom međimurskom selu, nedaleko od Čakovca, a na samom početku Gornjeg Međimurja, smjestio se Črečan. Po mnogima još jedno od mnogih međimurskih sela koje se po ničemu posebno ne ističe iz mase. No ako se samo malo bolje zagrebe površina odmah se vidi da u selu vlada neka posebna ljubav prema konjima. Sigurno sad mislite što je tu posebno?

Svi mi volimo konje i imati jednog do dva konja nije baš neka vijest. No kada vas pogled privuče u jedno dvorište u središtu samog sela shvatit ćete da još uvijek postoje ljudi koji ne da vole konje, nego su konje uključile u svaki aspekt svojeg života.

Navedeno dvorište bilo bi tipično međimursko. Ima kuću, štagalj, traktor, psa i marelicu u cvatu. No ovo dvorište ima ono što rijetko koje ima. To je ergela konja koja broji 16 jedinki. Dvorište je u vlasništvu obitelji koja je prije nekoliko godina došla u ovaj kraj kako bi ovdje započela svoj novi život.

Glavna i odgovorna za konje mlada je, rodom Slavonka korijenima Međimurka, Ema Prokeš, univ.dipl.ing. zootehnike koja je svoje obrazovanje i ljubav prema životinjama stesala na Biotehološkom fakultetu u Ljubljani.

Kuća Ema Prokeš nema zvono, jer joj nije potrebno. Dok su konji glavne maskote ovog dvorišta, čak sedam veselih psića društvo je koje će alarmirati svoje gazde da se sprema nova posjeta No time nije završilo njeno obrazovanje te ona sada završava postdiplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku: Marketing posebnih područja. Može se reći da je riječ o načitanoj mladoj dami. Ali ni to nije sve. Ona je još sudac, natjecatelj za dresuru, preskakanje prepona i endurance te instruktor jahanja.

I dok je Ema glavna i odgovorna za konje, glavni momak na dvorištu nije pijetao nego maleni poni Jure koji se nametnuo kao glava krda i glavni šerif svim konjima. Možda se na prvu čini nelogičnim ali tome je stvarno tako. U ergeli se nalaze redom: 3 rasplodna pastuha – tu spada i mali Jura, 2 rasplodne kobile, 6 mladih konja, 2 kastrata i jedna sportska kobila te još jedan mali poni. Pravo zabavno društvance različitih karaktera.

Za takvo veselo društvo potrebna je i velika površina. Tako se i ovo, ne baš tipično međimursko, dvorište rasprostire na 3 hektara površine. Svaki kutak dvorišta ima svoju namjenu te ni jedan pedalj nije ostao neiskorišten.

U ergeli se nalaze redom: 3 rasplodna pastuha tu spada i mali Jura, 2 rasplodne kobile, 6 mladih konja, 2 kastrata i jedna sportska kobila te još jedan mali poni. Pravo zabavno društvance različitih karaktera. U prilog tome govore i ovi podaci. Na dvorištu se nalazi 12 boksova za konje u engleskom stilu, šetalica za 6 konja, 2 travnata paddoca, profesionalno jahalište s pješčanom podlogom, zatvorena kupaonica sa toplom vodom i sedlarna. Prava oaza na kojoj, siguran sam, konji stvarno uživaju.

Svoju ljubav prema životinjama, posebno konjima, Ema je odlučila ponuditi i drugima. Tako je osnovala zadrugu Animalogic koja je osnovana s ciljem promicanja novog načina razmišljanja i poslovanja u konjičkoj industrij. Promocija zdravog i uspješnog konjičkog sporta glavna je misao vodilja zadruge.

Ovo ne tako tipično međimursko dvorište jedno je od mjesta koje će zasigurno u skoroj budućnosti postati nezaobilazna točka za sve one željne uživanja u prirodi i životinjama. Vesela ekipa u dvorištu predano radi na tome da dostigne svoj cilj.

I jedna zanimljivost za kraj. Kuća nema zvono, jer im nije potrebno. Dok su konji glavne maskote ovog dvorišta, čak sedam veselih psića društvo je koje će alarmirati svoje gazde da se sprema nova posjeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju