Gotovo kultni američki Zinfandel, talijanski Primitvo, zapravo je hrvatski Tribidrag. Tema je to na koju će se u Splitu 27. i 28. travnja okupiti internacionalni stručnjaci, vinari i entuzijasti u povodu prve konferencije "Ja sam Tribidrag".

Tribidrag je možda najrasprostranjenija autohtona vinska sorta Hrvatske te svakako ona koja joj je, u vinskom smislu, značajno doprinijela u postavljanju na svjetsku vinsku scenu. Dok je Amerika slavila kultni Zinfandel, a talijanski Primitivo postizao prepoznatljivost, hrvatski Tribidrag gotovo se izgubio iz vinograda.

Amerikanci su Zinfandel smatrali svojom sortom i željeli su je kao takvu zaštititi 2001. godine. Slučaj je htio da je baš te godine DNK metodom dokazano kako je Zinfandel zapravo autohtona hrvatska sorta Tribidrag.

Profesor Edi Maletić objašnjava kako je razlog tomu uglavnom njegova "manja otpornost u odnosu na potomka, Plavca Malog, koji ga je zamijenio u vinogradima". Stoga, zajedno s udrugom "Tribidrag" i kolegom profesorom Ivanom Pejićem radi na istraživanju i revitalizaciji ove sorte, surađujući s današnjim proizvođačima. 



Njihov je uspjeh već sada vidljiv. Od sorte koju je prije 10-ak godina bilo nemoguće pronaći, danas brojimo oko 15 proizvođača Tribidraga u Hrvatskoj. Profesori ističu kako je njegov potencijal za stvaranjem vrhunskih vina obrnuto proporcionalan njegovoj, još uvijek malenoj proizvodnji, čemu svjedoči 10 vina koja smo pod njihovim vodstvom kušali na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Zlatan Plenković bio je jedan od prvih vinara koji su zajedno s profesorima krenuli u istraživanje Tribidraga i rezultata koje može dati. Kušanje smo i završili Zlatan Crljenkom iz 2011. godine, koji daje naslutiti kako ova sorta ima potencijal za starenjem, daje moćna vina specifične aromatike, naglašenije voćnosti i čak nježnije, cvjetne note, primjetne u nekima od Tribidraga koje smo kušali.



Vinski krugovi već mjesecima pričaju o dolasku Jancis Robinson u Hrvatsku. Možda najcjenjenija svjetska vinska kritičarka i apsolutan vinski autoritet po prvi puta posjetit će Hrvatsku u sklopu konferencije "Ja sam Tribidrag". Zaista veliko priznanje za organizatore, koji u Split dovode najcjenjenije svjetske istraživače s područja vinske genetike.

Prva međunarodna konferencija o Tribidragu prvi je projekt još mlade udruge "Tribidrag", koja nastavlja raditi na promociji autohtonih hrvatskih sorti te uopće podizanju svijesti o hrvatskim, kao nezaobilaznim vinima "Starog svijeta".



U Splitu će, osim o Tribidragu, hrvatski vinari imati priliku razmijeniti iskustva, a vinski entuzijasti kušati različite ekspresije Trbidiraga iz svih krajeva svijeta, ne samo susjedne nam Italije ili Amerike.

Kotizacije za konferenciju puštene su u prodaju, a cijena prijave, koja uključuje sudjelovanje na predavanjima i organiziranim kušanjima, do početka ožujka iznosi 600 eura. Najzanimljiviji dan bit će petak, kada će biti organizirana kušanja Tribidraga iz SAD-a, Primitiva iz Italije, Tribidraga u Hrvatskoj te iznenađenje uz Tribidrag u ostatku svijeta. Posebna gošća u petak bit će i sama Jancis Robinson, koja će dati svoje komentare.

Konferencija "Ja sam Tribidrag" vjerojatno je najznačajniji vinski događaj 2017. godine, a svjetski stručnjaci i mediji koji su potvrdili svoj dolazak daju naslutiti koliko je dinamična hrvatska vinska scena primamljiva i zanimljiva van svojih granica.

Organizatori su ograničili broj sudionika na nešto više od 100-tinjak kotizacija puštenih u prodaju, kako bi osigurali kvalitetno prezentiranje i sudjelovanje na planiranim kušanjima. Više informacija o svemu možete potražiti na službenoj stranici. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju