Strah od letenja tek je početak priče o fobijama koje zagorčavaju putovanja. Strahovi o kojima se ne govori često, ali ipak postoje mnogima kompliciraju život kad moraju odabrati destinaciju za odmor, posjetiti rodbinu ili istraživati gradove koje posjećuju. Znoje li vam se dlanovi i jurca srce kad morate prijeći cestu ili odlučiti u kojem pravcu krenuti na putovanju, ne brinite se – niste jedini. Sretnicima koje ne muče takvi problemi, ali putovanja na njih snažno utječu mogu zaintrigirati najbolji izrazi iz cijelog svijeta: Znate li kako se naziva osjećaj tuge nakon putovanja?

Hionofobija

Zeznuta fobija ako putujete u Norvešku, Švedsku ili Japan, gdje se nalaze gradovi s najviše snježnih centimetara godišnje. Strah od snijega predstavlja noćnu moru za one koji putuju tijekom mećave, a o skijanju da ne pričamo.

Nomofobija

Plaši li vas pomisao da će vam se isprazniti baterija, a na putovanjima čvrsto stežete mobitel u ruci kako džepari ne bi pronašli put do predmeta koji sadrži sve važne podatke, ubrajate se u povelik broj ljudi kojima gubitak mobitela stvara anksioznost. Znakovi nomofobije uključuju i opsesivno pregledavanje poruka, propuštenih poziva, kao i obvezno spavanje s uključenim mobitelom.

Iskrivljena šuma u Poljskoj - 3 Iskrivljena šuma u Poljskoj - 3 (Foto: Profimedia.hr)

Dendrofobija

Dendrofobima „nije napeto“ svaki slobodni vikend provoditi u planinama; blago rečeno – više vole ravnice, plaže i gradove bez previše zelenih površina. Nikad ih nećete vidjeti kako se dive božićnim drvcima na trgovima i ulicama za vrijeme adventa jer se boje drveća. Povezana je s hilofobijom (strah od šuma), niktohilofobijom (noćni strah od šuma) i ksilofobijom (strah od šuma i drvenih predmeta).

Kriofobija

Ledi li vam se krv u žilama od hladnoće, niskih temperatura, leda i hladnih predmeta, moguće je da patite od kriofobije. Strah od hladnoće individualan je, ali teško da će kriofobi poželjeti posjetiti festivale snijega i leda, provozati se saonicama koje vuku psi ili uživati u polarnoj svjetlosti. Kad je riječ o potonjem, Skandinavci pate i od aurorafobije, pa im noćne predstave izazivaju napadaje panike.

Skijanje Skijanje (Foto: Getty Images)

Ipovlopsihofobija

Nekima je selfie stick omiljeni rekvizit, drugima sprava za mučenje, stoga prije nego što odlučite fotografirati, dobro je pitati za dopuštenje. Strah od fotografiranja može biti fobija, ali i rezultat religijskih uvjerenja da se na taj način krade komadić duše.

100 metara visoki drveni toranj s kojega možete vidjeti "pola" Austrije i Slovenije Pyramidenkogel - 1 Pyramidenkogel - 2 Pyramidenkogel - 3 +2 Pyramidenkogel - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju