Sigurno vam se dogodilo barem jednom: napravili ste salatu s komadićima svježe paprike, zagrizili u nju i shvatili da okus nije dobar. Možda ste pomislili da vam je prodavač povrća podvalio loš plod ili ste za lošu salatu okrivili pogrešan dresing. No vjerojatno niste ni pomislili da ste upotrijebili pogrešnu, odnosno mušku papriku.

Iako paprike nemaju ženski i muški spol, neki ih upravo tako dijele. Uz to tvrde da je jedna vrsta zgodnija za termičku obradu, dok je druga ukusnija kad se jede sirova.

Pečenje Hrana i piće Hrskavo, a sočno: 5 trikova za savršeno pečenje puno okusa i slasti

Uzmite u ruke crvenu, žutu ili zelenu papriku i pogledajte ih s donje strane. Što vidite?

Takozvane muške paprike s donje strane imaju tri ispupčenja što bi vam odmah trebalo ukazati na to da je ta vrsta paprike namijenjena za termičku obradu. “Ženska” paprika ima pak četiri ispupčenja i trebala bi se jesti sirova. Ona ima slađi okus pa je slobodno dodajte salatama, sendvičima ili je narežite i samostalno jedite uz omiljeni umak i namaz.

Francusku salatu možete napraviti i bez jaja Hrana i piće Trik za kremastu francusku salatu bez grama jaja

Stručnjaci se, naravno, ne slažu s ovakvom podjelom, a cijelu priču nazivaju urbanom legendom. Isti će ustvrditi da paprike mogu imati od dva do pet ispupčenja sa stražnje strane, a ta brojka nema nikakve veze sa slatkoćom ili gorčinom paprike. Naprotiv, okus ploda ovisi o kvaliteti tla, meteorološkim prilikama tijekom dozrijevanja povrća, ali i o tome koliko je dugo paprika bila na stabljici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju