Ljubljana je bila stisnuta pod šatorima zbog kiše, zagrebačko homebrew natjecanje u Remetincu pratilo je divno sunce, a u Rijeci se prvo Beeranje odvijalo u klimi na četvrtom katu shopping centra Tower. U konkurenciji 12 mini, mikro i homebrew pivovara iz Hrvatske i Slovenije, pobjedu po izboru posjetitelja potpuno je neočekivano odnijela pivovara i pivnica Razum iz Samobora! S velikom prednošću pred Zmajskom pivovarom i Medvedgradom, tako su ponosno ponijeli titulu prvih prvaka Rijeke.


Stručnom žiriju su divno sjele SIPA i Witbier Human Fish Brewery iz Slovenije, ali Riječani su rekli svoje, nakon što su dva dana punim jetrima uživali u sasvim novim okusima i aromama, praćenih sjajnim predavanjima o pivskoj industriji i neumornom živom glazbom.


Organizator Alen Fućak se ovako osvrnuo na događaj: „Riječani su prepoznali craft pokret kao nešto vrijedno njihove pažnje i vremena, a još više zadovoljstva proizlazi iz činjenice što smo svjedočili kako se i domaći i slovenski pivari međusobno povezuju, razmjenjuju iskustva, planiraju daljnje zajedničke akcije, i kako se ovdje kao u rijetko kojoj branši - konkurencija međusobno poštuje. Iskrene čestitke svih sudionika pivovari Razum kao apsolutno najvećem iznenađenju, ustvari senzaciji prvog BEERanja, je najbolji dokaz u prilog tome. Želimo da se BEERanje nastavi razvijati u smjeru u kojem je krenulo, dakle s više edukativnih sadržaja tj. predavanja, panela i prezentacija. Želimo da pivari na BEERanju ostvare kontakte, sastanke i druženja koja će im pomoći u njihovom poslu i da to rezultira s još većom kvalitetom i s još više različitih vrsta omiljenog pjenušavog pića. BEERanje nam je dalo volje da krenemo u nove akcije, a uskoro ćemo više o tome.“


A više o tome je informacija da se u parku pred Guvernerovom palačom tijekom cijelog ljeta organizira – Ljetni pivski vrt! Imaju i glasnogovornika!

„Ja, Guverner Guver - vitez od piva, grof od grilla i gospodar dobre zabave, proglašavam LJETNI PIVSKI VRT - OTVORENIM! Pozivam sve građane i posjetitelje grada Rijeke koji su željni dobre zabave, dobre hrane i vrhunskog piva u vrt svoje palače!


Odlučio sam staviti na raspolaganje vrt svoje palače za potrebe podizanja ljetnog života u Rijeci, jer sam dugo osluškivao svoje građane koji su pokazali da su željni kvalitetnog ljetnog provoda u našem gradu na Rječini i odlučio sam nešto poduzeti!


Po prvi puta od 20. lipnja 2015. sve do kraja ljeta stavljam Vam na raspolaganje vrt svoje palače svakog vikenda i pretvaram ga u rajski vrt zabave, dobre hrane i vrhunskih piva!“

Možda nam se opet posreći pa redakcija Punkufera završi na večeri od par slijedova kod legendarnog MasterChefa Časlava Matijevića. Ponovilo se!


Za kraj, najava prvog craft festivala u BiH - 20. lipnja 2015. u OKC Abrašević u Mostaru od 11.30 će se održati Prvi Craft Beer Festival pod nazivom „IMA i MOžE“, a kako kažu u obitelji Mesihović ispred Oldbridža:

"Oko 15 friško otvorenih pivovara s područja bivše države izložit će svoje proizvode. Pivo se toči besplatno, a ulaz se plaća 20 Km (80 kuna). Poklon je ugravirana čarobna čaša koju poslije festivala nosite kući kao suvenir. Gosti će imati priliku probati preko 30 vrsta craft piva. Članovi foruma Volimpivo.ba organizirat će javno kuhanje piva, a bit će i nekoliko govornika koji će vam reci sve o pivu, kako ga napraviti kod kuće, kako u njemu uživati te kako pokrenuti mini pivovaru!"


Organizatori, pivovara Oldbridž Ale iz Mostara, predstavljaju standardne pive, Pale Ale, Red Ale i Smoked Brown Ale, a osim toga spremili su Session Nelson Pale Ale 4.5%, Grodziskie AKA Pšenično Pršut Pivo 3.5%, Russian Imperial Stout 9.99%, a Hercegovačka pivovara će specijalno za ovu priliku napuniti nefiltrirani, nepasterizirani lager. Uz već dokazana velika imena kao što su Medvedgrad, Zmajsko, Nova Runda, Varionica, Kabinet, bit će tu i Livanjska pivovara, legendarno Vunetovo sa Hvara, Džudžan, Lovac, RazBeerBriga iz Novog Sada... Tulum!

Dakle, dugo i hmeljno ljeto za ljubitelje crafta - pivili!!!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju