Čvarci se pripremaju od svinjskog masnog tkiva, a nekoć su ih jeli samo najsiromašniji građani. Danas bi mnogi jeli čvarke, ali teško je pronaći one fine nakon kojih se s guštom ližu prsti. Rješenje? Istopite ih sami! Samo pripazite na ove tri stvari koje biste trebali u širokom luku izbjegavati.

1. Nehajno rezanje slanine

Okus čvaraka uvelike ovisi o pripremnim radnjama! Rezanje masnog tkiva nemojte prepustiti slučaju ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a presitni će vam dati suhe, tamne i pretvrde čvarke.

Idealna mjera? Režite kockice 2,5 do 3 centimetara, i to jako oštrim nožem. Potrudite se da svi komadići budu ravnomjerni kako bi se pravilno istopili u otprilike isto vrijeme.

Napravite finu paštetu od čvaraka prema ovom receptu koju će ljubiti svaka kriška kruha.

2. Miješati treba - stalno!

Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom na to da je riječ o iznimno masnoj namirnici, mnogi zaboravljaju da i ona zahtijeva miješanje.

Štoviše, iskusni majstori znaju da u prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno miješati. Na taj način potaknut ćete topljenje masti, spriječiti pregorijevanje slanine i lijepljenje za dno kotla.

3. Pretjerivanje s mlijekom

Zlatnosmeđu boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koje se dodaje pri početku topljena slanine. Točnije, kada se mast počinje pojavljivati na površini kotla ili lonca.

Prevelike količine mlijeka potamnit će čvarke, a premale će ih ostaviti blijedima. Idealnu boju jamči idealan omjer: na pet kilograma narezane slanine doda se pola decilitra mlijeka.

Savjet plus:

Čvarci se odlično prilagođavaju različitim jelima. Možete ih jesti samostalno s kruhom, dodavati ih salatama i umacima, od njih napraviti fine pogačice ili isprobati genijalni recept za kruh s čvarcima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju