Kilogram čvaraka u trgovinama doseže cijenu i do 130 kuna! Ovo jelo priprema se od svinjskog masnog tkiva, a nekoć su ga jeli samo najsiromašniji građani. Danas su čvarci hit roba i mnogi bi ih jeli, ali teško je pronaći one fine nakon kojih se s guštom ližu prsti. Rješenje? Istopite ih sami!
Domaći čvarci
Sastojci (za 1 kg čvaraka):
5 kg slanine
Malo mlijeka
> 3 najveće greške koje radimo kada radimo čvarke
Priprema:
1. Svinjsku slaninu narežite na kockice, od oko 2,5 centimetara. Bitno je da budu jednake veličine da čvarci budu istovremeno gotovi.
2. Slaninu stavite u lonac na srednje jaku vatru i miješajte kuhačom.
3. Kada se čvarci počmu topiti i postanu rumeni, dodajte malo mlijeka, za lijepu boju i hrskavost.
4. Kad se mast razbistri odmah izvadite čvarke i ocijedite ih. Pripazite da vam čvarci ne zagore.
5. Kada su gotovi možete ih još malo stisnuti da budu hrskaviji. Lagano posolite i uživajte.