• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Svaka gljiva svoje jelo bira: Vodič za pripremu "šumskog mesa"

Talijani lisičice kombiniraju s morskim jelima, u Aziji su šitake omiljene s đumbirom, a bukovače su odlične u pašteti s orašastim plodovima

Punkufer avatar placeholder
Nika Borovac 3.10.2017 14:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz


Prije kupnje gljiva dobro ih pregledajte jer se otrovati može ne samo nejestivim nego i starim gljivama. Gljive poput vrganja kucnite po klobuku i ako im je površina napeta i čuje se zvonki zvuk, dobre su za jelo. Pomirišite ih i dobro pogledajte imaju li rupice od crva jer su takve najčešće trule iznutra ili pokvarene. Kod pripreme birajte začine koji će naglasiti, a ne zasjeniti njihovu aromu. Neraskidiv je od jela s gljivama svježe mljeveni papar, koji je uz sol i dobro maslinovo ulje njihov najčešći pratitelj.

Čvrste i svestrane

Lisičarke ili lisičice treba kuhati dulje od ostalih gljiva jer imaju tvrđe meso. Pirjane na maslacu odličan su dodatak kruhu, slanim pitama ili tjestenini, a mogu se i peći uz dodatak maslinovog ulja i majčine dušice. Čuvaju se u blagom rižinom octu ili pirjaju na luku i stavljaju na led. Talijani ih kombiniraju sa škampima i kozicama u umacima, a Francuzi ih često dodaju umacima s bijelim vinom. Lisičarke naglasite majčinom dušicom te začinima koji imaju slatku notu, poput primjerice krasuljice. U kombinaciji s drugim gljivama poput bukovača, vrganja i šampinjona rade se šumski gulaši.

> Oprezno u šumi! 5 laži o branju gljiva u koje ne smijete vjerovati

Cijenjeni smrčak

Smrčak zadržava svoj oblik i teksturu i nakon pečenja pa je odličan za punjenje blagim nadjevima, a omiljen je zbog svojeg orašastog okusa. Odlično se slaže s puretinom i piletinom, ali tamnije meso može nadvladati njegovu delikatnu aromu. Sofisticirani umak od maslaca, bijelog vina i vrhnja možete nadopuniti domaćom tjesteninom ili rižom. Smrčci su jedne su od malobrojnih gljiva koje sušenjem postaju još ukusnije. Prije pripreme dobro očistite nabore i jamice izvana i iznutra jer imaju šuplju unutrašnjost. Smrčci se cijene gotovo kao tartufi, a zbog visoke cijene nisu česti gosti na obiteljskim stolovima.

Šitake, svjetske putnice

Bilo svježa ili sušena, omiljena gljiva azijske kuhinje omiljena je zbog svojeg umami okusa, a dobro podnosi začine poput đumbira i čilija. Koristi se u mesnim te vegetarijanskim receptima, kao i jelima s ribom, osobito dimljenim lososom. Šitake iskoristite za kiselo-ljute juhe ili ih popržite i dodajte u krepku juhu od bundeve. Hrskavo pečene gljive ubacite u salatu od mladog špinata, kelja ili azijskog povrća, a pristajat će i mediteranskim salatama od kozjeg sira, sušenog voća i orašastih plodova. Narezane na trakice te propirjane na maslinovom ulju slažu se i na bijele pizze.

> Samo 2 koraka: Sočne zapečene gljive sa sirom

Vrganj, car među gljivama

Za jelo su najbolji manji, čvrsti primjerci. Odlični su sušeni i dodaju se kao začin jelima nakon što odstoje pola sata u mlakoj vodi. Svježe vrganje za doručak poslužite kao dodatak omletu ili ih narežite te složite na bruschette. Slažu se s teletinom i odrescima, izvrstan su dodatak rižotu, kao i tjestenini te kremastim juhama i umacima. Dobro se slažu i s blagim mediteranskim začinima. Vrganji se jedu i sirovi pripremljeni kao carpaccio, ali preduvjet je da na raspolaganju imate samo mlade i zdrave primjerke. Narežite ga na tanke ploške te prelijte mješavinom limunovog soka, peršina, vlasca, maslinovog ulja i soli te poslužite sa sirom.

 


U mrvicama ili na paštetu 

Bukovače daju fini okus namazima i paštetama. Propirjajte ih na luku pa izmiksajte s jajima, senfom i tabascom ili u rustikalnoj varijanti, s orasima. Odlične su pirjane na maslacu i majčinoj dušici, kao prilog mesu ili tjestenini ili pomiješane s palentom te zapečene u pećnici. Odlučite li se na paniranje i pohanje, najbolje pašu uz umake od vrhnja i jogurta ili kopra.

Plemeniti tartufi

U društvu divljači, bifteka, domaće tjestenine, dobrih komada mesa s roštilja, pa čak i oslića, tartufi ne mogu razočarati zaljubljenike u njihovu karakterističnu aromu. Sve se više dodaju i slatkim jelima, a osobito se dobro slažu s čokoladom. Dodaju se u smjesu za čokoladne nabujke i služe sa sladoledom. Tartufi se ne „tuku“ s morskim aromama sipe, kao ni škampa.

> Recept za umak od šampinjona koji obožava pečenu piletinu

Crne trube 


Mrtvačke ili crne trube, trubice ili trubače prije pripreme dobro očistite od prljavštine pa pripremite svježe ili ih osušite. Sušene trubice koriste se kao dodatak maslacu kako bi se dobio aromatičan namaz, posipaju se po jelima od ribe ili dodaju gustim juhama, rižotima i umacima. Svježe gljive iskušajte kao dodatak pitama, nabujcima i savijačama u kombinaciji s omiljenim povrćem. U kombinaciji s crnim vinom, trubače se fino nadopunjuju s mesom.



Omiljeni klobuci

Blagi okus i miris šampinjona, dostupnost te cijena zaslužni su za to što su omiljeni u kuharicama diljem svijeta. Veliki klobuci pune se pršutom i sirom, a mogu se i pohati te poslužiti s tartarom. Šampinjoni se dobro slažu s drugim gljivama, bilo u jesenskim juhama i umacima, na tartu ili pizzi. Tamno meso ih neće zasjeniti pa se često dodaju vinskim gulašima ili koriste kao nadjev za mesne rolice. Želite li ih iskušati na novi način, ispecite slani kolač od gljiva, poslužite ih s heljdom ili dodajte u toplu salatu od krumpira.

  • #kako kuhati
  • #gljive
  • #vodič
  • #šampinjoni
  • #vrganji
  • #Bukovače
  • #savjeti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Što vidjeti u gradu Laško u Sloveniji?
Prekrasna priroda
Gradić poznat po pivu u srcu Slovenije sjajna je ideja za izlet ili vikend-odmor
Piletina s parmezanom iz pećnice: Sočno, jednostavno i uzbudljivo hrskavo
Bez nereda
Piletina s parmezanom iz pećnice: Hrskavo, sočno i jednostavno
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Gošća na svadbi napala mladenku
Opći kaos u susjedstvu
VIDEO Gošća na svadbi udarila mladenku, stradao i mladoženja, a kad je stigla hitna, više nije bilo pomoći
show
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Poznata pjevačica preminula nakon pada s balkona, tužnu vijest objavila je njezina kći
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
Nicholle Tom u javnosti nakon dugo vremena
osmijeh ostao isti
Sjećate se Maggie iz serije "Dadilja"? Ima 47 godina, pogledajte kako danas izgleda!
zdravlje
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Vezan je za plodnost
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Odgovore na ova pitanje treba znati svaka odrasla osoba!
Pokažite što znate!
Odgovore na ova pitanje treba znati svaka odrasla osoba!
"Zašto Hrvati žive kao kokoši?": Djevojka s Filipina nasmijava vicevima na hrvatskom
LOL
"Zašto Hrvati žive kao kokoši?": Djevojka s Filipina nasmijava vicevima na hrvatskom
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
VIDEO Marko Bojković i trener sudjelovali u prebijanju!? Prolaznik upao u dvoranu i suzavcem napao borce pa nakon potjere dobio teške batine
ISPLIVALA SNIMKA
VIDEO Marko Bojković i trener sudjelovali u prebijanju!? Prolaznik upao u dvoranu i suzavcem napao borce pa nakon potjere dobio teške batine
Igrači Dinama sletjetli u Beograd: Čuva ih srpska policija, a na dan utakmice čeka ih dugo putovanje
sve je spremno!
Igrači Dinama sletjeli u Beograd: Čuva ih srpska policija, a na dan utakmice - dugo putovanje
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
lifestyle
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Juha od bundeve iz pećnice
Neodoljiva je
Mogli bismo cijelu jesen jesti samo ovu juhu od bundeve, još je bogatija zbog pečenog povrća
sve
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Poznata pjevačica preminula nakon pada s balkona, tužnu vijest objavila je njezina kći
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Umak od gljiva i mesa
Mljac!

Najfiniji umak od gljiva: Savjeti uz koje će svaki puta ispasti savršeno kremast i pun okusa

Jedan od trikova kojima se služe chefovi prilikom pripreme slasnih umaka je i dodavanje soka od gljiva pečenih u pećnici, a nerijetko dodaju i suhe gljive za više okusa... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Gljive Hrana i piće
    Mali kućni trikovi

    10 pogrešaka zbog kojih jela s gljivama postaju neukusna, ali i štetna za zdravlje

  • Umak od gljiva i mesa Hrana i piće
    Mljac!

    Najfiniji umak od gljiva: Savjeti uz koje će svaki puta ispasti savršeno kremast i pun okusa

  • Šumske gljive Hrana i piće
    Odaberite stranu

    Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close