Umak od šampinjona idealano je nadahnuće za lagana ljetna jela s pečenim povrćem, krumpirom, tjesteninom ili rižom. Isprobati ga možete i u kombinaciji s heljdom ili ječmom. 

Sastojci za umak:
225 grama šampinjona
2 pileća prsa
50 grama nasjeckane ljutike
2 češnja češnjaka
100 ml suhog bijelog vina
1 i pol žlica brašna
150 mililitara pilećeg temeljca
2 žlice suncokretova ulja
2 žlice maslaca
1 čajna žličica svježeg timijana
sol i papar

Priprema:
1. Ispecite pileća prsa na suncokretovu ulju koje ste prethodno začinili solju i paprom. Za to će vam biti potrebno oko tri do pet minuta sa svake strane (ovisno o debljini mesa).

2. Izvadite meso i stavite sa strane. Na istoj masnoći popržite komadiće ljutike i šampinjone nasjeckane na kriške. Pirjajte uz povremeno miješanje oko četiri minute dok gljive ne potamne.

3. U tavu dodajte češnjak nasjeckan na komadiće i pirjajte još jednu minutu.

4. Ulijte bijelo vino kako biste deglazirali zapečene okuse na dnu tave. Dobro sve promiješajte i pustite da vino zavrije i da većina tekućine ispari.

5. Posolite i popaprite te dodajte brašno. Promiješajte, kuhajte pola minute, pa dodajte pileći temeljac.

6. Pustite da se pileći temeljac kuha nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

7. Maknite tavu s vatre, ubacite maslac i timijan te sve dobro promiješajte.

Poslužite umak s pečenom piletinom i pireom od krumpira. Dobar tek!

Pečena piletina, ilustracija Hrana i piće Hrskava izvana, sočna iznutra: Trik Jamieja Olivera za savršenu pohanu piletinu

U videu Sunseta pogledajte kako se radi ovaj brzopotezni umak od gljiva koji ide uz bilo koji prilog.