Bilo da ste intolerantni na gluten ili samo želite smanjiti unos kruha, ponekad vam se čini da je nemoguća misija napraviti sendvič bez kruha, a da bude jednako ukusan. No uvjerili smo se da to nikako nije slučaj kada govorimo o zalogajima koje donosimo u nastavku. Evo nekoliko ideja za ukusne sendviče u kojima nema mjesta za kruh.

1.Gurmanski zalogajčići
Sendvič od gljiva s pršutom, kremastim sirom i umakom od mente

Za ljubitelje gljiva ovaj je sendvič prava poslastica. Gljivama skinite stapke, posolite ih i stavite na vruću grill tavu, te pecite dok ne postanu meke i zamirišu. Ako nemate pri ruci grill tavu, možete ih ispeći i u pećnici.

 

Pustite neka se ohlade, pa složite sendvič odnosno burger u kojem će glavnu ulogu umjesto kruha igrati upravo grilane gljive. Na donju stavite malo krem sira, šnitu pršuta, a za završni dodir u mužaru napravite umak od maslinovog ulja,soli, papra nekoliko kapi limunovog soka i mente. Završite s još jednom gljivom i eto ukusnog sendviča bez mrvice kruha.

2.Jutarnja pobjeda
Sendvič od palente s povrćem i poširanim jajem

Ovaj sendvič za pobjednike pripremit će vas na sve dnevne zadatke. Povrće u zagrljaju grilane palente, a povrh svega poširano jaje – energija za rad u polju. Stoga ovaj doručak lako može postati i ručak ili večera.

Skuhanu i ohlađenu palentu narežite na kocke i bacite na nauljenu grill tavu, na istoj tavi ispecite povrće; rajčicu, tikvicu i papriku te tanko narezan luk po želji. Složite povrće na palentu, poklopite ga s još jednom pa na sve to položite poširano jaje. Kruhu ni ovdje nema mjesta.

3. Batburger
Sendvič od batata s pljeskavicom od puretine i tzatziki umakom

Batat, slatki krumpir, odlična je zamjena za pecivo, a uz mljevenu puretinu i poznati grčki umak čini nenadmašan burger bez kruha.

Batat odrežite na šnite debljine prsta, stavite na nauljenu grill tavu i pecite dok se ne zarumeni te na njemu budu vidljive crte od roštilja. Pored njega ispecite pljeskavicu od puretine, a u zdjeli napravite umak od grčkog jogurta, par kapi maslinovog ulja, malo limuna, češnjaka i ribanog svježeg krastavca.

Na tanjur složite jednu plošku batata, na nju položite pljeskavicu, prelijte je umakom i poklopite s još jednim batatom. Nakon samo jednog zalogaja kruh će postati prošlost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju