Jedva čekate da negdje na obali spazite aparat za sladoled i 'preplatite se' na barem jednom dnevno do kraja vašeg godišnjeg? Čekanju je kraj. U njemu možete uživati odmah i to kod kuće. U videu koji slijedi donosimo jednostavan recept za sladoled koji će izgledati, ali i biti istog okusa kao onaj iz aparata.
Tehnika pripreme malo je drugačija i uključuje dodavanje suhog leda koji se kod nas može nabaviti za pristupačnu cijenu od 10 kuna, i to pakiranje od pet kilograma. Iako nam se na prvu čini kao nešto što bi mogli pripremiti samo chefovi molekularne gastronomije, malo odvažnosti svakog kuhara amatera pokazat će zanimljive rezultate.
RECEPT- KREMASTI SLADOLED KAO IZ APARATA
Sastojci:
4 šalice mlijeka punomasnog
1 šalica šećera
150 ml vrhnja
95 g mlijeka u prahu
2 žlice ekstrakta vanilije
Pola žličice soli
900 g suhog leda
Priprema:
1. Pomiješajte sve sastojke osim suhog leda u velikoj zdjeli i poslužite se štapnim ili običnim mikserom kako bi ih dobro povezali i izbjegli grudice koje mogu nastati od mlijeka u prahu. Ostavite u hladnjaku neka se dobro ohladi.
2. Suhi led stavite u krpu i batom ga dobro usitnite u prah. Pri rukovanju sa suhim ledom obavezno nosite rukavice i zaštitne naočale. Spremite ga u plastičnu posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču do trenutka kada ste spremni za posluživanje.
3. Bazu za sladoled premjestite u zdjelu od stajaćeg miksera i uključite ga na srednju brzinu. Nastavkom za miješanje tijesta miješajte bazu za sladoled tako da dodajete žlicu po žlicu suhog leda u smjesu. Pričekajte neka pjena i para nestanu pa tek onda dodajte drugu žlicu. Za ovaj postupak potrebno vam je oko 5 minuta. VAŽNO: Dodajete li suhog leda previše ili prebrzo sladoled bi mogao 'iskipiti' po vašoj radnoj površini. Budite strpljivi i spori.
4. Suhi led stavljajte sve dok se sladoled ne počne zgušnjavati i bude fino kremast. Poslužite odmah ili spremite u zamrzivač do posluživanja. Tada ga još jednom promiješajte, stavite u vrećicu za ukrašavanje, napunite kornete i uživajte u njemu odmah!