Sastojci za tijesto bureka:
1 kg grama glatkog brašna
1 žlica soli
1 do 2 žlice ulja
3-4 dcl obične vode

Sastojci za nadjev bureka:
1 kg mljevenog junećeg mesa
2 manje glavice crvenog luka
1 dcl vode
sol i papar po želji

Priprema nadjeva:
Mljeveno meso stavite u dublju posudu, dodajte joj sitno nasjeckani crveni luk, prstohvat soli i dosta papra, pa sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju dodajte 1 dcl vode da malo 'opustite' smjesu.

Priprema tijesta:
1. Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i zamijesite. Izrađujte tijesto rukama sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za površinu posude u kojoj se nalazi.

2. Tijesto podijeliti na tri dijela. Na platnenom stolnjaku prvo malo razvucite svaku kuglicu tijesta valjkom, a onda ga rukama počnite razvlačiti.

3. Povlačite tijesto od sredine prema rubu stola (veličine otprilike 25 x 30 centimetara) premažite ga uljem i ostavite da se tako odmara oko sat vremena. Tijesto bi trebalo biti razvučeno tako da je gotovo 'prozirno'.



4. Nejednake krajeve tijesta odrežite, tijesto prepolovite po dužoj strani, a uljem poškropite površinu. Na polovice tijesta stavite nadjev, zarolajte ga i stavite u lim za pečenje koje ste premazali uljem.

6. Vrh bureka premažite uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Poslužite toplo, dobar tek!

Savjet plus:
Burek možete napraviti i s gotovim tijestom za savijače s tim da se svaki list tijesta mora premazati s mješavinom nekoliko kapi ulja i nešto mlake vode.

Za ovaj recept trebat će vam oko 600 grama mljevenog mesa. Kada se potroši svo meso i svi listovi za savijače, gornji se sloj treba zarezati, te preliti s dva decilitra mineralne vode i jednom žlicom ulja prije nego što se stavi peći u pećnicu.

U našoj fotogaleriji pogledajte proces pripreme bureka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju