• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako ga kupiti i održavati: 5 čestih pogrešaka koje uništavaju i najbolji nož

Često rezanje limuna ili rajčice ravnim nožem, kao i pranje u vrućoj vodi sa snažnim deterdžentom ili pogrešno brušenje presudit će i najskupljoj oštrici...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.05.2019 12:38 komentari
viber Created with Sketch.
Nož
Nož (Foto:Stockfood)

Galerija Nož 0 Nož - 1 0 Nož - 3 0 Nož - 2 0

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Birate li poklon za dragu osobu, nož se ne bi trebao naći na listi za kupovinu jer prema narodnim običajima može „prerezati prijateljstvo“, no oni koji većinu vremena provode u kuhinji lako odustaju od takvih vjerovanja.

Želite li nadopuniti svoju kolekciju ili kupiti prvi pravi nož, tada dobro je izabrati onaj koji će vam dugo trajati i dobro poslužiti u kuhinji. Chefu je njegov nož – njegov ponos, nerijetko i fetiš, a mnogi poznati kuhari svoj ne prepuštaju nikome.

Eventualno ga posuđuju onima kojima vjeruju da ga neće oštetiti. Razlog tome je što profesionalni nož nerijetko košta više od stotinu, ili više stotina kuna, ali za kvalitetan nož ne treba izdvojiti bogatstvo.

Ne postoji nož koji se sviđa svim chefovima; neki naginju laganim japanskim primjercima kako bi uz što manje upale u mišićima odradili cijelu smjenu, dok je drugima konkretni, teži „Francuz“ na listi prioriteta. Valja imati na umu da su keramički noževi osjetljivi i ne bruse se.

Koferi puni noževa za koje nismo ni sigurni čemu služe propala su investicija, kao i kupovina skupih primjeraka koje nećete isplatiti korištenje. Ako je riba tek zalutala namirnica na vašem stolu, onda je nož koji ima dugačku, tanku i elastičnu oštricu za filetiranje promašena investicija.

Nož - 2 Nož - 2 (Foto: Unsplash)

Nož šefa kuhinje (chef's knife) zasigurno će vam trebati jer je nezamjenjiv kad treba dobro usitniti luk ili povrće. Prepoznat ćete ga po stepenici koju ima nakon drške. Isprobajte nekoliko dužina oštrice i modela kako biste pronašli onaj koji vam najbolje leži u ruci.

Uz njega je dobro imati i još jedan nazubljeni za kruh, kao i manji nož za guljenje te sitne rezove na mesu i povrću. Neki će reći da je dovoljan samo jedan nož koji dobro leži u ruci, drugi se složiti da su tri ili četiri „uvrh glave“ za većinu poslova u kuhinji. Oni kojima je dobar kuhinjski alat velika strast punit će svoju kolekciju svaki put kad se zaljube u novu oštricu, ali to je „drugi par noževa“.

Kupovina „jurilice“ samo da biste je vozali od posla do kuće nije isplativa investicija, baš kao niti davanje plaće za vrhunskog „Japanca“ ili Solingena ako ćete ga baciti u ladicu i zaboraviti na njega. Ako se ne održava primjereno, ni najskuplji nož neće dobro „raditi“ unedogled pa treba imati na umu da ga treba maziti i paziti – u suprotnom ste bacili novac u smeće.

Rezanje limuna skupim nožem

Sjeckanje namirnica koje sadrže kiseline može naštetiti ravnim kovanim oštricama. Stoga je bolje u tu svrhu iskoristiti male nazubljene noževe za koje niste dali bogatstvo.

Nož - 1 Nož - 1 (Foto: Unsplash)

Držanje noževa u ladici

Osim što će se noževi istupiti u ladicama prilikom otvaranja i zatvaranja te sudaranja i struganja oštrica, držanjem noževa u ladici lako se možete i porezati. Profesionalni kuhari svoje noževe drže u platnu, a praktične su i daske s magnetom.

Oštrenje na pogrešan način

Prejak pritisak oštrice na brusni kamen ili brusni štap može oštetiti oštricu, baš kao i pogrešan kut ili horizontalno povlačenje. Kut od otprilike 17 do 22 stupnjeva od brusnog alata odgovara oštrenju većine kuhinjskih noževa. Idealan kut i upute najbolje je preuzeti od proizvođača. Bojite li se da ćete oštetiti noževe, možete ih i odnijeti na brušenje.

Koliko imate noževa kod kuće?

  • 1-3
  • 3-5
  • 5-12
  • Ne mogu niti izbrojiti!
  • Nemam nož

glasova:

Grubo manevriranje

Osjetljive oštrice nisu namijenjene rezanju kostiju, otvaranju čepova staklenki ili radovima po kući jer im se na taj način drastično smanjuje rok trajanja. Struganje oštricom po dasci kad primjerice ubacujemo nasjeckane namirnice u lonac također se ne preporučuje, baš kao ni rezanje na podlogama od mramora, stakla, keramike i željeza.

Pranje u vrućoj vodi

Noževe nemojte nikada prati u perilici niti u vrućoj vodi. Najbolje ih je očistiti odmah nakon uporabe, pogotovo ako je oštrica došla u doticaj sa soli ili kiselinama. Nemojte upotrebljavati snažne deterdžente, najbolje ih je oprati u mlakoj vodi i obrisati mekom krpom. Ostavljanje noževa u vrućoj vodi s deterdžentom također ih može oštetiti.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za savršeni zapečeni krumpir sa sirom kojem je teško naći manu

  • #kako kuhati
  • #Nož
  • #rezanje
  • #sjeckanje
  • #savjeti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Otok od tristo čuda
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
U Zagrebu
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Zdravo i fino
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Horor u Austriji: Otac kćerku (15) udarao šakama na ulici, a onda ju izbo nožem. Razlog je nevjerojatan
teško je ozlijeđena
Horor u Austriji: Otac kćer (15) udarao šakama na ulici, a onda je izbo nožem. Razlog je nevjerojatan
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić?
izbjegava javnost
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić? Osvanula je njezina najnovija fotka s jednog eventa!
Sreća u domu Mile i Ivane Kekin
''odmah sam znala!''
Sreća u domu Kekinovih! Predivnim videom naša političarka otkrila vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Zabavna kombinacija kulture, povijesti i popa – kviz za one koji znaju sve
Pokažite što znate!
Zabavna kombinacija kulture, povijesti i popa – kviz za one koji znaju sve
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Nogometaš kojeg je Arsenal platio 80 milijuna eura ženi poznatu porno-glumicu?
igrao kod bjelice
Nogometaš kojeg je Arsenal platio 80 milijuna eura ženi poznatu porno-glumicu?
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
Komentar Ivice Mede
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
tv
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
Skrivena sudbina: Provjerava situaciju, a nije ni svjesna da je grozota već počinjena
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Provjerava situaciju, a nije ni svjesna da je grozota već počinjena
putovanja
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Vrt Majorelle
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Glamurozne kombinacije s visokim čizmama
IZGLEDAJU MRAK
Visoke čizme su adut za glamurozna izdanja, a mi imamo tri takve kombinacije
Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić
Najdraži kolač ikad
Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama
sve
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Zašto je važno zagrijati pećnicu prije pečenja?
Često pitanje

Treba li baš uvijek zagrijati pećnicu prije pečenja? Jela kojima paše postupni rast temperature

Vrijeme i temperatura pečenja glavni su faktori koji utječu na teksturu i okus onoga što pečemo, pogotovo tijesta i kolača. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vratina Hrana i piće
    Top!

    Kako ispeći savršenu vratinu? Savjeti uz koje se skromni komad mesa pretvara u poslasticu

  • Gulaš Hrana i piće
    Neodoljivo sočno

    Kada dodajete luk? Pet savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati

  • Zašto je važno zagrijati pećnicu prije pečenja? Hrana i piće
    Često pitanje

    Treba li baš uvijek zagrijati pećnicu prije pečenja? Jela kojima paše postupni rast temperature

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close