• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako ga kupiti i održavati: 5 čestih pogrešaka koje uništavaju i najbolji nož

Često rezanje limuna ili rajčice ravnim nožem, kao i pranje u vrućoj vodi sa snažnim deterdžentom ili pogrešno brušenje presudit će i najskupljoj oštrici...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.05.2019 12:38 komentari
viber Created with Sketch.
Nož
Nož (Foto:Stockfood)

Galerija Nož 0 Nož - 1 0 Nož - 3 0 Nož - 2 0

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna

Birate li poklon za dragu osobu, nož se ne bi trebao naći na listi za kupovinu jer prema narodnim običajima može „prerezati prijateljstvo“, no oni koji većinu vremena provode u kuhinji lako odustaju od takvih vjerovanja.

Želite li nadopuniti svoju kolekciju ili kupiti prvi pravi nož, tada dobro je izabrati onaj koji će vam dugo trajati i dobro poslužiti u kuhinji. Chefu je njegov nož – njegov ponos, nerijetko i fetiš, a mnogi poznati kuhari svoj ne prepuštaju nikome.

Eventualno ga posuđuju onima kojima vjeruju da ga neće oštetiti. Razlog tome je što profesionalni nož nerijetko košta više od stotinu, ili više stotina kuna, ali za kvalitetan nož ne treba izdvojiti bogatstvo.

Ne postoji nož koji se sviđa svim chefovima; neki naginju laganim japanskim primjercima kako bi uz što manje upale u mišićima odradili cijelu smjenu, dok je drugima konkretni, teži „Francuz“ na listi prioriteta. Valja imati na umu da su keramički noževi osjetljivi i ne bruse se.

Koferi puni noževa za koje nismo ni sigurni čemu služe propala su investicija, kao i kupovina skupih primjeraka koje nećete isplatiti korištenje. Ako je riba tek zalutala namirnica na vašem stolu, onda je nož koji ima dugačku, tanku i elastičnu oštricu za filetiranje promašena investicija.

Nož - 2 Nož - 2 (Foto: Unsplash)

Nož šefa kuhinje (chef's knife) zasigurno će vam trebati jer je nezamjenjiv kad treba dobro usitniti luk ili povrće. Prepoznat ćete ga po stepenici koju ima nakon drške. Isprobajte nekoliko dužina oštrice i modela kako biste pronašli onaj koji vam najbolje leži u ruci.

Uz njega je dobro imati i još jedan nazubljeni za kruh, kao i manji nož za guljenje te sitne rezove na mesu i povrću. Neki će reći da je dovoljan samo jedan nož koji dobro leži u ruci, drugi se složiti da su tri ili četiri „uvrh glave“ za većinu poslova u kuhinji. Oni kojima je dobar kuhinjski alat velika strast punit će svoju kolekciju svaki put kad se zaljube u novu oštricu, ali to je „drugi par noževa“.

Kupovina „jurilice“ samo da biste je vozali od posla do kuće nije isplativa investicija, baš kao niti davanje plaće za vrhunskog „Japanca“ ili Solingena ako ćete ga baciti u ladicu i zaboraviti na njega. Ako se ne održava primjereno, ni najskuplji nož neće dobro „raditi“ unedogled pa treba imati na umu da ga treba maziti i paziti – u suprotnom ste bacili novac u smeće.

Rezanje limuna skupim nožem

Sjeckanje namirnica koje sadrže kiseline može naštetiti ravnim kovanim oštricama. Stoga je bolje u tu svrhu iskoristiti male nazubljene noževe za koje niste dali bogatstvo.

Nož - 1 Nož - 1 (Foto: Unsplash)

Držanje noževa u ladici

Osim što će se noževi istupiti u ladicama prilikom otvaranja i zatvaranja te sudaranja i struganja oštrica, držanjem noževa u ladici lako se možete i porezati. Profesionalni kuhari svoje noževe drže u platnu, a praktične su i daske s magnetom.

Oštrenje na pogrešan način

Prejak pritisak oštrice na brusni kamen ili brusni štap može oštetiti oštricu, baš kao i pogrešan kut ili horizontalno povlačenje. Kut od otprilike 17 do 22 stupnjeva od brusnog alata odgovara oštrenju većine kuhinjskih noževa. Idealan kut i upute najbolje je preuzeti od proizvođača. Bojite li se da ćete oštetiti noževe, možete ih i odnijeti na brušenje.

Koliko imate noževa kod kuće?

  • 1-3
  • 3-5
  • 5-12
  • Ne mogu niti izbrojiti!
  • Nemam nož

glasova:

Grubo manevriranje

Osjetljive oštrice nisu namijenjene rezanju kostiju, otvaranju čepova staklenki ili radovima po kući jer im se na taj način drastično smanjuje rok trajanja. Struganje oštricom po dasci kad primjerice ubacujemo nasjeckane namirnice u lonac također se ne preporučuje, baš kao ni rezanje na podlogama od mramora, stakla, keramike i željeza.

Pranje u vrućoj vodi

Noževe nemojte nikada prati u perilici niti u vrućoj vodi. Najbolje ih je očistiti odmah nakon uporabe, pogotovo ako je oštrica došla u doticaj sa soli ili kiselinama. Nemojte upotrebljavati snažne deterdžente, najbolje ih je oprati u mlakoj vodi i obrisati mekom krpom. Ostavljanje noževa u vrućoj vodi s deterdžentom također ih može oštetiti.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za savršeni zapečeni krumpir sa sirom kojem je teško naći manu

  • #kako kuhati
  • #Nož
  • #rezanje
  • #sjeckanje
  • #savjeti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Na današnji dan
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Diže energiju, ali bez nervoze: Kako odabrati i pripremiti savršenu matchu
Umjesto kave
Napitak koji diže energiju, ali ne stvara nervozu: Kako pripremiti savršenu matchu
Piletina s peršinom i češnjakom: Jelo gotovo za 15 minuta na koje baš nitko neće imati primjedbi
Jednostavno
Piletina s peršinom i češnjakom: Jelo gotovo za 15 minuta na koje baš nitko neće imati primjedbi
Brzi kolač od mandarina: Mirisna voćna rapsodija gotova za samo pola sata
Tako sočno
Brzi kolač od mandarina: Mirisna voćna rapsodija gotova za samo pola sata
Fine dining po promo cijeni: Najbolji hrvatski restorani još mjesec dana nude posebne menije
Pokrovitelj Mastercard
Fine dining po promo cijeni: Najbolji hrvatski restorani još mjesec dana nude posebne menije
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Vučić se oglasio o Naftnoj industriji Srbije: "Ako Hrvati misle da će postati vlasnici, htio bih ih samo obavijestiti..."
Pod pritiskom
Vučić: "Ako Hrvati to misle, htio bih ih samo obavijestiti..."
Ukrajina šalje pojačanja u Pokrovsk
obrana donjecka
Dramatična obrana ključnog grada! "Okupatori su ušli, vode se žestoke borbe..."
Njemačka: Dominantna varijanta COVID-19 u naziva se "Frankenstein"
Pažljivo se nadzire
Varijanta virusa Frankenstein širi se Europom: Sve počinje specifičnom grloboljom...
show
Priča o Nadji Marini iz Supertalenta
senzacija s društvenih mreža
Tko je djevojka koja je podigla prašinu u Supertalentu? Njezin ples s Milom Kitićem vidjeli su milijuni!
Nicholas Ypil u petoj emisiji showa Supertalent
''O moj Bože, što je ovo?!''
Draga Martina, potpuno razumijemo tvoje suze: ''Ovo je jedan od najljepših vokala u Supertalentu ikada!''
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Ako s ovom navikom prestanete i u 50-ima, možete usporiti pad pamćenja za čak 20 %!
Znanstvenici otkrili
Ako s ovom navikom prestanete i u 50-ima, možete usporiti pad pamćenja za čak 20 %!
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
10 recepata
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
tech
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
sport
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
EMOTIVNO OTKRIO
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tv
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
KUMOVI
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
MasterChef: Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
ZERO WASTE
Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
lifestyle
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Rečenice koje toksični ljudi često izgovaraju
NJIHOVE FRAZE
Pet rečenica koje toksični ljudi često izgovaraju, tako vas pokušavaju manipulirati
sve
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
EMOTIVNO OTKRIO
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Zašto je važno zagrijati pećnicu prije pečenja?
Često pitanje

Treba li baš uvijek zagrijati pećnicu prije pečenja? Jela kojima paše postupni rast temperature

Vrijeme i temperatura pečenja glavni su faktori koji utječu na teksturu i okus onoga što pečemo, pogotovo tijesta i kolača. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vratina Hrana i piće
    Top!

    Kako ispeći savršenu vratinu? Savjeti uz koje se skromni komad mesa pretvara u poslasticu

  • Gulaš Hrana i piće
    Neodoljivo sočno

    Kada dodajete luk? Pet savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati

  • Zašto je važno zagrijati pećnicu prije pečenja? Hrana i piće
    Često pitanje

    Treba li baš uvijek zagrijati pećnicu prije pečenja? Jela kojima paše postupni rast temperature

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close