Birate li poklon za dragu osobu, nož se ne bi trebao naći na listi za kupovinu jer prema narodnim običajima može „prerezati prijateljstvo“, no oni koji većinu vremena provode u kuhinji lako odustaju od takvih vjerovanja.

Želite li nadopuniti svoju kolekciju ili kupiti prvi pravi nož, tada dobro je izabrati onaj koji će vam dugo trajati i dobro poslužiti u kuhinji. Chefu je njegov nož – njegov ponos, nerijetko i fetiš, a mnogi poznati kuhari svoj ne prepuštaju nikome.

Eventualno ga posuđuju onima kojima vjeruju da ga neće oštetiti. Razlog tome je što profesionalni nož nerijetko košta više od stotinu, ili više stotina kuna, ali za kvalitetan nož ne treba izdvojiti bogatstvo.

Ne postoji nož koji se sviđa svim chefovima; neki naginju laganim japanskim primjercima kako bi uz što manje upale u mišićima odradili cijelu smjenu, dok je drugima konkretni, teži „Francuz“ na listi prioriteta. Valja imati na umu da su keramički noževi osjetljivi i ne bruse se.

Koferi puni noževa za koje nismo ni sigurni čemu služe propala su investicija, kao i kupovina skupih primjeraka koje nećete isplatiti korištenje. Ako je riba tek zalutala namirnica na vašem stolu, onda je nož koji ima dugačku, tanku i elastičnu oštricu za filetiranje promašena investicija.

Nož - 2 Nož - 2 (Foto: Unsplash)

Nož šefa kuhinje (chef's knife) zasigurno će vam trebati jer je nezamjenjiv kad treba dobro usitniti luk ili povrće. Prepoznat ćete ga po stepenici koju ima nakon drške. Isprobajte nekoliko dužina oštrice i modela kako biste pronašli onaj koji vam najbolje leži u ruci.

Uz njega je dobro imati i još jedan nazubljeni za kruh, kao i manji nož za guljenje te sitne rezove na mesu i povrću. Neki će reći da je dovoljan samo jedan nož koji dobro leži u ruci, drugi se složiti da su tri ili četiri „uvrh glave“ za većinu poslova u kuhinji. Oni kojima je dobar kuhinjski alat velika strast punit će svoju kolekciju svaki put kad se zaljube u novu oštricu, ali to je „drugi par noževa“.

Kupovina „jurilice“ samo da biste je vozali od posla do kuće nije isplativa investicija, baš kao niti davanje plaće za vrhunskog „Japanca“ ili Solingena ako ćete ga baciti u ladicu i zaboraviti na njega. Ako se ne održava primjereno, ni najskuplji nož neće dobro „raditi“ unedogled pa treba imati na umu da ga treba maziti i paziti – u suprotnom ste bacili novac u smeće.

Rezanje limuna skupim nožem

Sjeckanje namirnica koje sadrže kiseline može naštetiti ravnim kovanim oštricama. Stoga je bolje u tu svrhu iskoristiti male nazubljene noževe za koje niste dali bogatstvo.

Nož - 1 Nož - 1 (Foto: Unsplash)

Držanje noževa u ladici

Osim što će se noževi istupiti u ladicama prilikom otvaranja i zatvaranja te sudaranja i struganja oštrica, držanjem noževa u ladici lako se možete i porezati. Profesionalni kuhari svoje noževe drže u platnu, a praktične su i daske s magnetom.

Oštrenje na pogrešan način

Prejak pritisak oštrice na brusni kamen ili brusni štap može oštetiti oštricu, baš kao i pogrešan kut ili horizontalno povlačenje. Kut od otprilike 17 do 22 stupnjeva od brusnog alata odgovara oštrenju većine kuhinjskih noževa. Idealan kut i upute najbolje je preuzeti od proizvođača. Bojite li se da ćete oštetiti noževe, možete ih i odnijeti na brušenje.

Koliko imate noževa kod kuće?

  • 1-3
  • 3-5
  • 5-12
  • Ne mogu niti izbrojiti!
  • Nemam nož

glasova:

Grubo manevriranje

Osjetljive oštrice nisu namijenjene rezanju kostiju, otvaranju čepova staklenki ili radovima po kući jer im se na taj način drastično smanjuje rok trajanja. Struganje oštricom po dasci kad primjerice ubacujemo nasjeckane namirnice u lonac također se ne preporučuje, baš kao ni rezanje na podlogama od mramora, stakla, keramike i željeza.

Pranje u vrućoj vodi

Noževe nemojte nikada prati u perilici niti u vrućoj vodi. Najbolje ih je očistiti odmah nakon uporabe, pogotovo ako je oštrica došla u doticaj sa soli ili kiselinama. Nemojte upotrebljavati snažne deterdžente, najbolje ih je oprati u mlakoj vodi i obrisati mekom krpom. Ostavljanje noževa u vrućoj vodi s deterdžentom također ih može oštetiti.

Zapečeni krumpir sa sirom Hrana i piće Recept za savršeni zapečeni krumpir sa sirom kojem je teško naći manu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju