Ovaj recept za zapečeni krumpir iziskuje dužu termičku obradu, ali jamči savršeno slasne rezultate.
Sastojci za zapečeni krumpir:
- 1 kg krumpira s visokim postotkom škroba
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 400 g topivog sira po želji
- 200 ml pilećeg temeljca
- 5 deblje kriške slanine
- 2-3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice brašna
- sol i papar po želji
- svježi vlasac po želji
Priprema zapečenog krumpira:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Nasjeckajte slaninu na sitne komade pa ih prepržite na tavi na umjerenoj temperaturi.
- Izvadite slaninu iz tave, dodajte maslac pa na dobivenoj masnoći propirjajte nasjeckani češnjak u trajanju od oko jedne minute.
- Ubacite brašno, sve dobro promiješajte i kuhajte još jednu minutu.
- Postupno umiješajte pileći temeljac i vrhnje te sve zajedno kuhajte još oko pet minuta, odnosno dok umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
- Ogulite krumpire i narežite ih na tanke kriške. Ako imate mandolinu za rezanje povrća, poslužite se njome.
- U vatrostalnu posudu stavite tanak sloj umaka, na njega posložite krumpire, naribani sir i preprženu slaninu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 75 minuta, dok krumpir ne postane vrlo mekan.
- Poslužite sa sjeckanim vlascem i sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Nema dileme: 3 razloga zašto treba posjetiti Vis (barem) jednom u životu +0