Ovaj recept za zapečeni krumpir iziskuje dužu termičku obradu, ali jamči savršeno slasne rezultate.

Sastojci za zapečeni krumpir:

  • 1 kg krumpira s visokim postotkom škroba
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 400 g topivog sira po želji
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 5 deblje kriške slanine
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice brašna
  • sol i papar po želji
  • svježi vlasac po želji

Priprema zapečenog krumpira:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Nasjeckajte slaninu na sitne komade pa ih prepržite na tavi na umjerenoj temperaturi.
  3. Izvadite slaninu iz tave, dodajte maslac pa na dobivenoj masnoći propirjajte nasjeckani češnjak u trajanju od oko jedne minute.
  4. Ubacite brašno, sve dobro promiješajte i kuhajte još jednu minutu.
  5. Postupno umiješajte pileći temeljac i vrhnje te sve zajedno kuhajte još oko pet minuta, odnosno dok umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
  6. Ogulite krumpire i narežite ih na tanke kriške. Ako imate mandolinu za rezanje povrća, poslužite se njome.
  7. U vatrostalnu posudu stavite tanak sloj umaka, na njega posložite krumpire, naribani sir i preprženu slaninu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  8. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 75 minuta, dok krumpir ne postane vrlo mekan.
  9. Poslužite sa sjeckanim vlascem i sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
U trendu Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku

Nema dileme: 3 razloga zašto treba posjetiti Vis (barem) jednom u životu Vis - 4 Vis - 1 Vis - 2 +0 Vis - 3